Јунад и говедина иду за Драч

У другој половини марта требало би да крене домаћи извоз живе јунади и говеђег меса за Албанију, пошто је договор о томе постигнут између Индустрије меса “Казази” из Драча и Удружења „Агропрофит” из Новог Сада.
1
Фото: Pixabay.com

Кланичари из Албаније, саопштио је “Агропрофит”, обишли су више фарми у Србији. Задовољни су понудом, оценивши је као најбољу у региону, па се овдашњи товљачи надају да ће спрам робе добити и добру цену.

Председник Удружења Чедо Кецо за “Дневник је казао да би килограм живе ваге јунади могао бити између 2,65 и 2,8 евра. – То је мало виша цена у односу на регион, али по квалитету домаћа јунад не могу да се пореде са грлима из окружења - навео је Кецо. 


Извоз би повећао број грла

Пословни аражман “Агропрофита” и Индустрије меса у Драчу наишао је на интересовање овдашњих газдинстава која очекују да се оствари и извоз јунади млечних раса, док у Удружењу саопштавају да ће и то бити омогућено током овог лета.
Власник највеће фарме шаролеа у региону - у Гунарошу код Бачке Тополе Тибор Берза, казао је да је извоз за Албанију значајан за обе стране, товљаче и за “Агропрофит”. - Циљ нам је да имамо тов за познатог купца – казао је Берза и дадао да уколико би се ускоро отворило тржиште Грчке и Либана, сви који имају квалитетну јунад проширили би посао


Почетак извоза очекује се у другој половини марта јер је потребно да Удружење одабере поузданог извозника и кланичара јер се као непрофитабилна организација не бави таквим пословима. Плаћање живе јунади и меса је пре испоруке, а почеће извозом 40-60 јунади недељно. На старту овог извозног аражмана са Албанијом, учествују чланови Производне групе у Удружењу „Агропрофит”, који тренутно у тову имају око 4.100 јунади.

– Извесно је да сада имамо јунади да сваке недеље за Албанију оде од 40 до 60 грла, а видећемо докле ће то трајати јер није свих 4.100 јунади достигло тежину и спремно за извоз – рекао је Кецо.

Он наводи да би у извоз недељно могло да оде до Драча и од пет до десет тона домаће говедине, мада “Агропрофит” није баш вољан да се говедина продаје напољу. - Против смо клања крава све док могу да служе за приплод – навео је Кецо.

По речима Кеца, укупне потребе Албаније за јунећим месом се крећу око 30.000 јунади годишње. - Међутим, њихова кланична индустрија, због ниског стандарда потрошача, нуди највише говеђег меса на тамошњем тржишту. Развојем туризма уз море у Албанији, међу хотелијерима је све веће интересовање за квалитетну јунад и лагеровање ове робе па ту видимо нашу шансу – казао је председник Удружења “Агропрофит” Чедо Кецо навео да би у Драч могли месечно да извеземо око 40 тона јунетине.

Удружење “Агропрофит” је ових дана спровело и детаљну анализу трошкова това и утицај најновијег повећања цена житарица на цену јунади, а сагледане су и хранидбене залихе фармера. - У овом часу Удружење предлаже одгајивачима да ако имају залиха хране од прошле године не продају говеда док се раст цена житарица не заустави. Ова пауза у продаји биће корисна да се провери са којом продајном ценом се могу покрити трошкови улагања и набавке телади. Најлошија варијанта је када се утовљено јуне прода, а фармер нема новац да обнови тов.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести