Казна за „Витал” и „Викторија оил” због зејтина

Комисија за заштиту конкуренције Србије новчано је казнила компаније „Викторија оил” из Шида и „Витал” из Врбаса јер је утврдила да су нарушиле конкуренцију на тржишту јестивог уља.
ulje, Dnevnik/Aleksandra Erski
Фото: Дневник/Александра Ерски

Те две уљаре, по одлуци Комисије, треба у буџет Србије да уплате по 0,33 одсто укупног годишњег прихода у 2014. години. То пак значи да „Викторија оил” треба да уплати око 23,15 милиона динара, а „Витал” 8,6 милиона.

Компаније „Викторија оил” и „Витал” склопиле су 4. септембра 2014. године Уговор о пословној саради, који је оцењен као рестриктиван јер се њиме ограничава и контролише производња на тржишту јестивог уља. Комисија за заштиту конкуренције према утврђеним чињеницама, доказима и осталим околностима, утврдила је да је „Витал” под својом робном марком производио и пунио уље у „Викторија оилу” и да је повреда конкуренције трајала 11 месеци и десет  дана. Преузимањем производње уља од „Витала”, наводи Комисија, компанија „Викторија оил” је повећала свој тржишни удео.

На основу анализе коју је Комисија споровела, утврђено је да је произвођачка цена рафинисаног сунцокретовог уља у паковању од литар, које производи „Викторија оил”, као и уље робне марке „Витал”, порасла 21 динар. Предуслови које је њихов споразум омогућио, а који се односе на могућност повећања цена, искоришћени су, услед чега је произвођачка цена расла много брже од објективне потребе за растом, односно много брже од раста цене коштања. Због тога је Комисија закључила да је предметни споразум имао негативне ефекте на кретање цене јестивог рафинисаног сунцокретовог уља у паковању од литра оба бренда.

Викторија оилтреба да уплати око 23,15 милиона динара, аВитал” 8,6 милиона

Комисија истиче да је споразум рестриктивног карактера када за циљ или последицу има негативан ефекат на макар један од параметара конкуренције на тржишту, као што су цена, количина производа/услуге, квалитет производа, разноврсност или иновације. Такав ефекат могу имати споразуми којима се жели умањити конкуренција између учесника у споразуму, односно када се њима ограничавају и контролишу производња, тржиште, технички развој или инвестиција.

Комисија за заштиту конкуренције обавештена је да је поменути уговор о пословној сарадњи између „Викторија оила” и „Витала” раскинут 15. августа 2015. године. Обавештење је у Комисију стигло 28. августа и у њему је „Викторија оил” навела да је уговор раскинула дан након пријема закључка о покретању поступка за заштиту конкуренције.

По извештају Комисије, годишњи приход „Витала” за 2014. годину – пословни, финансијски и остали приходи, утврђен је у износу од 2.672.224.000 динара, док је годишњи приход компаније „Викторија оил” за ту годину утврђен у износу од 7.015.059.000 динара.

Љ. Малешевић

Олакшавајуће околности

Приликом одређивања висине износа који се плаћа на основу мере заштите конкуренције, Комисија је имала у виду као олакшавајућу околност чињеницу да те две уљаре на тржишту нису биле свесне да својом радњом могу повредити конкуренцију, али су према околностима по којима су радњу предузеле биле дужне и морале то знати. Такође, Комисија је нарочито ценила околности да су странке у поступку по покретању поступака одмах обуставиле све радње које представљају повреду конкуренцију, као и да су током поступка доборовољно сарађивале у циљу бржег, ефикаснијег и економичнијег окончања поступка.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести