КБФ: Пољопривреда је један од стожера економије

КОПАОНИК:  Пољопривреда је стабилизирајући фактор и један од стожера економије, оцењено је на једном панелу у оквиру Копаоник бизнис форума, чији су учесници истакли да су ова и наредне године преломне да у Србији примарна пољопривреда почне да се подиже на виши ниво.
poljoprivreda bakic.jpg
Фото: Дневник (Филип Бакић)

КОПАОНИК:  Пољопривреда је стабилизирајући фактор и један од стожера економије, оцењено је на једном панелу у оквиру Копаоник бизнис форума, чији су учесници истакли да су ова и наредне године преломне да у Србији примарна пољопривреда почне да се подиже на виши ниво.

Прошла година, када је реч о пољопривреди, била је просечна, рекао је директор MK Agriculture у оквиру компаније МК Гроуп Страхиња Марјановић и додао да су резултати постигнути у 2019. години бољи у односу на претходне године, али да је то далеко од оног што можеда се постигне.

"На овогодишњем Копаник бизнис форуму смо чули неке веома оптимистичне стопе привредног раста. Нажалост, у пољопривреди тај раст није тако велики, да не кажем да смо на некој нултој стопи што значи да наша пољопривреда ипак стагнира", рекао је синоћ Марјановић.

На панелу "Индустрија 4.0 и одрживи развој пољопривреде", он је рекао да постоји велики простор да се у примарној пољопривредној производњи направи искорак и да за то постоје многе мере.

Навео је да је 40 одсто површине на МК имањима под наводњавањем, што је 10 пута више у односу на просек у Србији.Указао је да су климатске промене све већи изазов за пољопривреду, те да без наводњавања није могуће задржати постојеће приносе, а камоли их повећати.

"Ми на нашим имањима остварујемо приносе који су у равни с немачким, француским, америчким који су најбољи у свету. Ми смо на том нивоу и фармери, пратећи наше примере, могу да достигну тај ниво", навео је Марјановић и истакао да је пољопривреда стабилност.

Директор дистрибуције у компанији "Делта Аграр" Лука Поповић навео је да је Србија прошле године извезла преко три милиона тона кукуруза, што је, истакао, апсолутни рекорд."Али, ми и даље извозимо кукуруз, и даље извозимо сировину, не извозимо никакву додатну вредност уз то, а имамо потенцијала за такве ствари", додао је, међутим, Поповић.

Шеф Агробизнис тима за регион југоисточне Европе ЕБРД-а у Лондону Миљан Ждрале је рекао да је прошла година, када је у питању пољопривреда, била поприлично активна и истакао да Србија коначно, после 30 година, има приступ египатском тржишту.

Он је рекао и да, међутим, климатске промене утичу на комплетан ланац у пољопривредној производњи.Између осталог, поменуо је, један од изазова афричка свињска куга која је, додао је, озбиљан проблем.

"У Румунији и Бугарској тренутно имамо фарме и фарме које нестају и мислим да ће тај ризик захтевати изузетне инвестиције и менџмент, а то могу само највећи. Мислим да наша месна индустрија мора да прође кроз степен консолидације и модернизације јер у оваквом облику није спремна да одговри на то", додао је Ждрале.

На панелу је, између осталих, говорио и генерални директор компаније Ал Дахра Сербиа Војин Лазаревић који је рекао да је пољопривреда стабилизирајући фактор и и сигурно један од стожера економије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести