Кинези обилазе министарство и млекаре - извоз све ближи

БЕОГРАД/ДОБАНОВЦИ:  Представници кинеске државе почели су данас последње провере пред почетак извоза млека и млечних производа из Србије у ову државу.
Kineska delegacija u Bejbi Fud Faktori u Dobanovcima Foto: Tanjug/video
Фото: Кинеска делегација у Бејби Фуд Фактори у Добановцима Фото: Танјуг/видео

Делегацију кинеских царина и инспекцијских служби, коју предводи Хуијун Зху, прво су примили представници Управе за ветерину Министарства пољопривреде на челу са директорком Емином Милакором, а затим су Кинези обавили први обилазак - аудит у Фабрици дечје хране у Добановцима.

"Састанак са делегацијом генералне управе царина Кине организован је ради извоза млека и млечних производа на основу протокола који је потписан у јуну и ово је први корак. Уследиће сертификат, док ће пре њега кинеска страна обићи капацитете наших субјеката заинтересованих за извоз у Кину", рекла је Емина Милакара у изјави за Танјуг.

Како је објаснила, кинеска делагација је у Србији да би извршила аудит наших млекара, фарми и надлежних органа, објашњава Милакара.

"Постоји интересовање наших привредника за извоз у Кину, у овом моменту ће бити прегледане Фабрика дечије хране у Добановцима, Млекара Уб, Млекара Шабац, Имлек у Суботици, Мегле и фабрика у Сомбору", рекла је она.

Како је истакла, рокови су брзи, а у разговору са кинеском страном сазнало се да ће већ за два дана имати комплетирану документацију па се први резултати очекују већ после нове године када ће се знати који су наши произвођачи делегирани за извоз у Кину.

Бејби Фуд Фактори (БФФ) ради годину дана, прошле године био је највећа домаћа гринфилд инвестиција у коју је уложено 34 милиона евра и до сада је са јединственим брендом дечје хране Нутрино успео да стигне до деце на седам тржишта Европе, региона и Руске федерације.

"План је да у следећој години наше производе пласирамо на тржиште Европе, Азије и Африке, и наравно на кинеско тржиште, надамо да ће се посета успешно завршити и да ће ускоро и деца у Кини јести наше производе", изјавила је за Тањуг извршна директорка БФФ Милена Цветковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести