Киша мало закаснила, али је злата вредна

После правих паклених врућина и температура које су достизаје скоро 40 степени, киша која је током викенда обилно наквасила војвођанске њиве добро ће доћи најважнијим и најзаступљенијим ратарским културама – кукурузу, соји и сунцокрету .Наравно, тако је тамо где падавине није пратило невреме и град.
kukuruz foto bakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Међутим, у којој мери ће падавине поправити стање биљака и утицати на повећање или стабилизацију приноса зависиће у наредном периоду од климе. Не би ваљало да се време поново врати на старо јер су жеге већ направиле ненадокнадиву штету .

Стручњаци са Института за ратарство и повртарство “Нови Сад” тек треба да обиђу оранице, али оно што се видели дуж пута и на огледним пољима делује охрабрујуће због тога што су падавине биле обилне и што усеви добро изгледају на први поглед.

Др Горан Бекавац са новосадског Института изјавио је за “Дневник” да кукурузу више уопште не треба кише , већ дневне температуре око 30 степени.

– Киша је била обилна и за кукуруз довољна. Потребно је да надаље дневне тепературе не прелазе 30 степени јер ако опет настане жега, кукурузу неће бити добро – навео је др Бекавац.

Ипак, киша није свим хибридима била од користи, рекао је др Бекавац.

- За неке хибриде је киша закаснела, а некима је стигла у прави час. Хибридима који улазе у генеративну фази киша ће бити од велике користи, док онима који су прошли ту фазу неће значити. Али, без обзира на то што су падавине биле обилне, истакао је др Бекавац, кукуруз ће остати нижи него уобичајено, што ће имати утицаја на приносе. У којој мери ће све до недавно велике врућине и суша умањити род, подвукао је, рано је говорити, поготово прогнозирати да ли ће високе дневне темепратуре убрзати жетву.

За разлики од кукуруза, соји је потребно још кише, до 15. августа још стотину литара по квадратном метру – казао је др Војин Ђукић са Института за ратарство и повртарство. - Киша ће, свакако, поправити стање соје, првенствено да се на врховима биљке формира још махуна, али дефинитивно ове године род соје неће бити просечан, већ испод просека, мањи од две тоне по хектару, због суше и великих врућина. У наредном периоду, истакао је др Ђукић, осим кише, соји треба и умерена топлота, а то је да дневна температура не прелази 30 степени.

Др Владимир Миклич са поменутог Института навео је да је добро што је пала обилна киша, а не кишица да накваси сунцокрет и земљину кору.

– Киша јесте закаснела, али је добро дошла ради наливања зрна јер безмало на целом производном региону уљарица се налази у фази цветања -истакао је др Миклач. Навео је да тек треба да обиђе терен под сунцокретом, али да оно што је видео делује одлично. – Сунцокет није полегао што је значајно за биљку и у наредном периоду не би ваљало да буде ветра.

Паори обилазе њиве

Широм покрајине кише је била различитог интезитета, па су пољопривредници јуче обилазили атаре и усеве. У околини Кисача, по речима ратара Јозефа Фокмана, за дане викенда било је стотину литара по квадратном метру, што се одразило највише на кукурузу.

– Има доста полеглог кукуруза –казао је Фокман , наводећи да ће се у наредном периоду показати колико ће се  кукуруз повратити.

Соји је , казао је Фокман, киша пријала, јер  изгледа одлично, док шечерној репу ни суша , ни врућине као ни киша од пре неки дан нису нашкодили уопште .Издржљива је , може да трпи све времеснке прилике и да се брзо регенерише –навео је  Фокман.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести