Котрљање равницом: Рачуница Арпада Роже заслађена лешник кремом   

СЕНТА: Сенћанин Арпад Рожа је у атару оближњег села Торњош пре десет година подигао засад лешника на четири катастарска јутра, после је плантажу проширио на још два јутра, тако да лешнике узгаја на шест јутара, колики посед је породица имала у свом власништву.
lesnik
Фото: Dnevnik.rs

Арпад прича да је са оцем размишљао чиме да почне да се бави, јер признаје да није баш волео да учи, па су се определили за засад лешника уверени да ће то вредети када почне приспевати род, на који је требало причекати. 

Корак даље Арпад је отишао када су лешници почели да рађају. Упустио се у прераду лешника, па сада купцима нуди природни намаз од лешника и меда! 

Засадили смо италијанске сорте лешника и тек од претпрошле године сам имао значајан род, јер сам имао око једну тону очишћеног језгра, али морам рећи да још сва стабле нису доспела на пун род. Потребно је бар седам-осам година да засад лешника даје значајнији принос, каже Арпад Рожа, који се определио за жбунасту форму засада лешника.

Произвођач лешника из Сенте се определио да род не продаје на велико, јер је цена прилично ниска и износи око пет евра за килограм очишћених лешника, па продаје на мало на сенћанској пијаци за 1.100 динара и има сопствену производњу природног крема од лешника и меда. Уз додатни труд, Рожа на тај начин успева да оствари већу зараду. 

Фото: Dnevnik.rs

Технологија коју примењујем у производњи природног крема од лешника са медом даје одличан квалитет крема. Лешнике прво пржим и затим мељем па мешам са медом, па као готов производ више вреди, поготово што су потрошачи лепо прихватили посластицу коју производим. Састојци природног крема који производим су само лешници и мед, истиче Рожа, који успут уз своје производе на пијаци нуди још неке артикле.

Тржиште за своје производе Арпад је нашао на сенћанској пијаци и на најзначајнијим етно манифестацијама у околини. Није искључено да ће у блиској будућности понуду допунити још неким производима здраве хране. 

У производњи лешника почетно улагање у подизање засада и период који треба ишчекати док се уложено почне враћати је дуг, али сада увиђам да је вредело ући у узгој лешника и финалну производњу крема. Када сам кренуо у заснивање засада са завршеном Гимназијом, нисам ништа знао о лешницима, нити сам имао трактор и другу менахизацију, међутим, сада је већ другачије, јер сам стекао одређено искуство, напомиње Рожа.

Како указује, у неговању засада лешника је важно орезивање док се не формирају стабала, до седме-осме године, а касније има много мање посла. Пошто се определио за жбунасту форму стабала, потребно је годишње једном или два пута уклонити изданке, неопходно је и спроводити мере заштите од болести, а Рожа сам обавља све послове у засаду.

Фото: Dnevnik.rs

У сенћанској општини и околини у региону Потисју има више засада лешника, јер ово поднебље погодује за производњу, успева на земљишту различитог квалитета, али ако је земљиште слабијег квалитета мора да се поправља агротехничким мерама. Код подизања засада поред улагања у саднице, свакако је потребно да се подигне и ограда ради спречавања штете од дивљачи. Нисам прецизно рачунао колико је било улагање у подизање засада, сада се чини да је вредело, али шта ће бити даље, како ћу развијати производња и прерада лешника у мом газдинству видећу у наредном периоду, каже Рожа.

Текст и фото Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести