Крава Венера шампион 55. Ресавског сајма у Свилајнцу

СВИЛАЈНАЦ: Крава "Венера" Драгана Тодоровића из села Дубља апсолутна је шампионка 55. међународног Ресавског пољопривредног сајма одржаног данас у у Свилајнцу.
Krava Venera/Fonet
Фото: FoNet

Њој је припала лента, шампионски пехар и награда од 50.000 динара, дар Скупштине општине Свилајнац, које је уручио председник општине Предраг Милановић. 

"Венера", има пет година, у лактацији за 310 дана даје 6.129 литара млека.

На сајму је било изложено 90 грла стоке сименталске пасмине, а сва изложена грла општина је наградила са по 5.000 динара.

Изложена грла, стручни жири је оцењивао по катгоријама: јунице, првотелке, краве и шампионка сајма а најбоље у својим категоријама општина је наградила са по 40.000 динара а њихове пратиље са 20.000 динара.

У категорији јуница титулу шампионке понело је грло "Каролина" Ненада Томића из Кушиљева, првотелки грло "Вишња", такође Драгана Тодоровића и крава, крава "Мина" Пољопривредно ветеринарске школе са Домом ученика у Свилајнцу.

Најбоља грла награђена су и наградама бројних спонзора сајма.

Селекцију изложених говеда извршили су стручњаци Основне ЗОО службе општине Свилајнац и Пољопривредно саветодавне стручне службе за Помотравски округ у Јагодини.

Сајам је јутрос у 10 сати отворио председник Скупштине општине Свилајнац др Владан Рајковић.

Сајам у Свилајнцу одржаан је у кругу Пољопривредно ветеринарске школе, на месту где је подигнут споменик крави сименталки у природној величини, рад Добринка Ролића.

Поздарваљајући сточаре, Милановић је истакао да "ако неко хоће да види најбоље крве сименталске пасмине у Србији, мора доћи у Свилајнац".

Наши сточари освајају највиша одличју и на Међународном саму у Новом Саду, "нама то није довољно, хоћемо да сточари из Европе долазе у Свилајнац и овде купују говеда", додао је Милановић.

"То је резултат дугогодишњег улагања у сточарство и пољопривреду овог краја", рекао је Милановић и за наредну годину најавио изградњу система за наводњавање 3.000 хектара земљишта у овој општини".

Уз говеда, на сајму су биле изложене и овце више раса од пет узгајивача, коњи расе "пони" пољопривредна механизација, производи од меда Ресавских пчелара, лековитог биља, а представили су се и произвођачи сточне хране, семена и средстава за заштиту биља. 

Укупно је било 140 излагача, изјавио је Танјугу помоћник председника општине за пољопривреду Горан Деспотовић.

На сајму је наступио фолклорни ансамбл КУД "Синђелић" из Свилајнца.

Сајам у Свилајнцу је уврштен 1998. године у календар европских и светских изложби и сајмова сименталске расе говеда одлуком Европског удружења одгајивача сименталске расе чије је седиште у швајцарском граду Цоликофену.

Прве краве сименталске пасмине у овај крај доведене су 1885. године а прва изложба говеда одржана је 1895. године, записали су хроничари.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести