Кркобабић: У последње три године основане 722 нове задруге

БЕОГРАД: Министар у Влади Србије и копредседник Националног тима за препород села Милан Кркобабић упутио је данас честитку свим задругама и задругарима у Србији поводом 4. јула, Међународног дана задруга.
krkobabic
Фото: Ministarstvo za regionalni razvoj

Поручио им је да верују у задружни систем јер задруге, како каже, имају одговор на све актуелне економске и безбедносне изазове.

"Задруге у Србији нису престале да раде ни у време пандемије вируса корона, а ни у једној од њих није забележено жариште Ковида 19. Посебно ми је драго што се у Србији у протекле три године у оквиру акције „500 задруга у 500 села“ вратио дух задругарства и поверење у удруживање, о чему сведоче 722 новоформиране задруге", рекао је Кркобабић, а наведено у саопштењу његовог Кабинета.

Задружни систем Србије, истиче он, из дана у дан је све јачи, јер је процес гашења задруга преокренут у "нову наду и шансу" за економску егзистенцију више десетина хиљада домаћинстава.

„Данас је у Србији око 35.000 задругара и више од 100.000 коопераната. Регистровано је око 4.500 задруга, од чега су 2.500 активне, а 2.000 пољопривредне. То је велики потенцијал који може да буде снажна полуга економског развоја, пре свега села Србије", истакао је Кркобабић.

Каже да задруге и задругари данас чине веома јак светски економски систем који окупља око милијарду људи и 280 милиона запослених у свим сферама привредних активности: пољопривреди, трговини, занатству, услугама...

Кркобабић наводи да Србија с поносом истиче да је један од 12 оснивача Међународног задружног савеза у Лондону 1895. године.

"Прва задруга на територији данашње Србије основана је у Бачком Петровцу, АП Војводини, 1846. године и била је трећа задруга у свету“, подсетио је Кркобабић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести