Кукуруз, соја и сунцокрет родили као ретко када

НОВИ САД: Берба кукуруза, посејаног ове године на 900.000 хектара, што је 70.000 хектара мање него лане, завршена је на трећини парцела.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

По досадашњим показатељима, државни просечан принос по хектару требало би да буде осам тона, каже директор Удружења „Жита Србије” Вукосав Саковић, наводећи да се очекује да ћемо ове године имати 7,2 милиона тона кукуруза.

Како додаје, род је најсличнији оном из 2016. године, која је била рекордна.

Килограм новог рода сада је 14 динара, с тенденцијом да зрно буде и јефтиније, каже наш саговорник.

Лане је година била сушна и Србија је имала четири милиона тона златног зрна, а килограм је на старту бербе стајао 18 динара, да би током  бербе цена падала.  Ове године, каже Саковић, пољопривредници су имали прилику да кукуруз пре бербе продају за 16,5 динара, али је мало ко то искористио. 

Пољопривредници су ове године задовољни приносима, али не и ценама.

У погледу цене владају услови тржишта и ту се не може ништа поправити већ у зависности од међународног кретања понуде и потражње пољопривредници одлучују када ће усев продати, казао је Саковић, и поновио да је инотржиште препуно пољопривредних производа те да се на основу тога формирају и домаће цене.


Шећера и за извоз

У току је и вађење шећерне репе, која је ове године посејана на 50.000 хектара, што нашу земљу сврстава у највеће узгајиваче слактог корена у односу на окружење.

Др Живко Ћурчић с новосадског Института за ратарство и повртаство каже да се очекује да ћемо имати два и по милиона тона репе и од тога добити 400.000 тона шећера, док је  за домаће потребе довољно пола, 200.000 тона.

Очекује се да принос буде око 70 тона по хектару, али имајући у виду да је доста трулог корена, ратари ће, када се одвоји здрава репа, имати између 45 и 50 тона по хектару, што је вишегодишњи просек, казао је др Ћурчић.

Колико ће зарадити на репи, зависи од уговора које су склопили са шећеранама. Сада на инотржишту, каже др Ћурчић, тона вреди 350 долара.


Време када је држава формирала цене усева је завршено и неће га више бити, казао је директор „Жита Србија”.

За овогодишње скидање јесењих усева, каже Саковић, карактеристично је то што жетве сустижу једна другу па су складишта пуна.

Имамо рекордан, незабележени домаћи принос соје, који са залихама из 2017. године износи 900.000 тона. Соје је посејана на 220.000 хектара, а просечан род по хектару је био три и по тоне. Сунцокрета смо посејали највише до сада, на 250.000 хектара, а просек приноса је 3,1 тоне по хектару, наводи Саковић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести