Купина добро родила, откупна цена 50 и 60 динара ниска

ЈАГОДИНА: Берба купина у Поморавском округу, на око 600 хектара је у пуном јеку, родила је добро, пуна је шећера и суве материје, квалитетна је, али произвођачи сматрају да је откупна цена сувише ниска.
kupine
Фото: pixabay.com

Радиша Петровић из Секурича, општина Рековац, који плантажу купина има крај старог пута Јагодина - Крагујевац, изјавио је данас Танјугу, да је откупна цена 50 и 60 динара за килограм и "са оваквом ценом, због великих и скупих улагања, цене берача, произвођачима неће остати ништа од зараде".

У Левчу и општини Рековац, изразито воћарско виноградарском крају, купином је засађено око 400 хектара, а због ниске цене прошлих година, многи су плантазе купина искрчили, истичу купинари. Они додају да је било година када купину нису ни брали јер би отишли у још веће губитке.

Многи да би избегли губитке, беру сами, али је проблем што је овај крај са изразито старачким домаћинствима, села су пуста, и нема људи за рад, некима помажу рођаци који долазе из других градова, причају они.

Купинари потсећају да су потребне три године да се засад купина подигне, да се одржава, ђубри минералним ђубривима, хемијски третира, што је скупо и да је цена испод 100 динара за купину ниска.

У овом крају доминира сорта "чачанска бестрна" која је посебно добро родила али је доста засађена и "тон фри", "трипл краун" и "лох нес".

Приноси се крећу од 12 до 14 тона али има површина на којима се принос процењује и на 20 тона по хектару.

Купинари оцењују да ниске температуре и свеже ноћи погодују купинама а да дневне не би ваљало да прелезе 27 степени.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести