Лоше време десетковало род воћа у Љубовији

ЉУБОВИЈА: Овогодишњи род на готово свим пољопривредним културама, а нарочито воћу, у општини Љубовија биће знатно мањи него ранијих година а томе су у великој мери допринели неповољни временски услови, јак мраз, снег од метар у априлу и град у више наврата, каже председник те општине.
maline
Фото: Dnevnik, arhiva

Председник општине Љубовија, Милован Ковачевић, изјавио је да ће род малине бити умањен за 40 до 50 одсто, додајући да ће мештанима, који живе само од пољопривреде бити тешко да "све сведу на нулу".

"Очекујемо од Министарства пољопривреде да нам помогне око санације атарских путева, да их поправимо бар у нашим селима, како би колико, толико нашим грађанима олакшали живот", рекао је Ковачевић.

Према његовим речима, највећа штета је на коштичавом воћу и то око 120 милиона, међутим ту су и малине које су такође претрпеле велике штете.

Ковачевић каже да противградних ракета има довољно и да је општина из својих средстава набавила 60 ракета.

"Када се формирају облаци у Босни и Херцеговини и пређу преко Дрине, онда ми тешко можемо да одбранимо нашу пољопривреду од града. Правила осигурања су врло тешка, а наши пољопривредници нису у могућности да своје засаде осигурају знатно раније", објашњава Ковачевић у изјави за Глас западне Србије.

Он каже да општина нема буџет да директно помаже пољопривредницима.

"Наш буџет за пољопривреду износи 25 милиона. Ове године смо набавили 32.000 садница шљиве, ушли смо у набавку пчелињих друштава, а очекујемо и расписивање јавне набавке за садни материјал малине", закључио је Ковачевић. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести