Мали: Потребно одрживо решење за пензије пољопривредника

БЕОГРАД: Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да се ради на проналажењу системског решења за пољопривреднике, односно за плаћање пензијско-инвалидског осигурања пољопривредних произвођача, за враћање дугова који им представљају велики проблем, као и да ће се са предлогом решења пред јавност изаћи највероватније у првом кварталу следеће године.
 Poljoprivredno zemljište Foto: V. Fifa
Фото: В. Фифа

Мали је тако у Скупштини Србије одговорио на питање посланика Арпада Фремонда који је испред посланичке групе Савеза војвођанских Мађара, питао када ће тај проблем бити решен и навео да је потребно проблем решити и тако да буде сразмеран приходима пољопривредних произвођача.

Министар је указао да пензије пољопривредних произвођача представљају можда и највећи проблем, односно доприноси пољопривредника, као и огроман дуг који се, према његовим речима, мери у маилијардама евра.

"Пробани су и разни репрограми, али све су то били покушаји који нису давали системско решење. Ми сада радимо на системском решењу, желимо да нађемо меру да сви пољопривредни произвођачи могу да плаћају порезе и доприносе управо сразмерно приходима које остварују, а који су везани за величину парцеле коју обрађују", казао је Мали на седници Скупштине у делу у којем посланици постављају питања члановима Владе.

Према његовим речима, са решењем овог проблема се неће излазити у јавност док се не провери са стручном јавношћу како се не би направила грешка.

Мали истиче да не желе ни он, а ни министар пољопривреде Бранислав Недимовић, да направе грешку и предложе решење које ће морати да за годину-две дана да се мења.

Указао је на то да упркос пандемији вируса корона и ПИО фонд и РФЗО ће бити у суфициту, односно неће имати губитке услед смањених доприноса.

"Ти системи су на стабилном постољу, али решење за пољопривреднике мора да се нађе и од теме не бежимо, решићемо је", казао је Мали и истакао да након буџета и још двадесетак важних закона, његов приоритет ће бити управо изналажење решења за пензије и дугове пољопривредника, које ће бити фер и одрживо.

Фремонд је казао да поред доношења новог закона за посланике СВМ важно да се омогући репрограм у следећој години и да би било добро да траје најмање годину дана.

"Важно је и да кроз репрограм омогућимо оним пољопривредницима који желе и могу да плате главницу одмах то и учине ако су у стању и да им се отпишу камате", казао је Фремонд и навео да проблем представља и Пореска управа која је онима који су ушли у репрограм ставила хипотеку на пољопривредно земљиште, па оно не може да се прода, препише, као и да постоји проблем непризнавања уплата.

Министар је приметио да је посланик набројао неколико проблема које треба решити и казао да су то проблеми који су се нагомилавали годинама.

"То је изазов за све нас, али потпуно ћемо посвећено приступити том проблему", казао је Мали и замолио све да када причају о Пореској управи буду пуни разумевања јер ти људи раде само свој посао и није им једноставно, а они ће бити део свеобухватног решења.

Истакао је да се такав проблем не може парцијално решавати, већ да се мора пронаћи свеобухватно решење које ће бити одрживо наредних неколико деценија.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести