Малина ће ове године имати високу цену, недостају радници

АРИЉЕ: Центар производње "црвеног злата" је Ариље, које се сматра српском престоницом малине, где малинаре очекују ове године добру цену, али и проблеме због недостатка сезонских радника.
е
Фото: Pixabay.com

За разлику од ранијх година, када су произвођачи овог воћа ризиковали своју производњу под отвореним небом, ове сезоне је ситуација другачија, јер је све више оних који засаде осигуравају од елементарних непогода.

"Пре него што почнемо са било каквим радовима у нашим малињацима, прво их осигурамо. Осигурање је у претходном периоду било веома приступачно, држава сувенционише са 70 одсто, а произвођач даје 30 одсто. Свима нама осигурање много значи, јер смо много опуштенији током рада и знамо да ћемо на крају производње имати сигуран приход, без обзира на то какве ће временске прилике бити", каже за Глас Западне Србије малинар Драгош Луковић.

Сведоци смо да је у последњих неколико година било свега, од мраза, кише до суше, тако да је осигурање спас за српског пољопривредника, јер је улог заиста велики, додао је он.

Оно што малинарима ове године отежава производњу као и свим осталим пољопривредницима јесте недостатак сезонских радника.

"Спремни смо да раднике добро платимо, али је све мање заинтересованих да раде у ариљским малињацима, тако да ће бити проблем ко ће обрати ариљске малињаке", каже Луковић.

Напомиње да је евидентно да ће малина ове године имати високу цену, али да је и репроматеријал знатно поскупео.

"Колика ће рачуница бити, још је рано да се закључује, с обзиром на то да тек улазимо у малињаке и месеци пред нама и те како могу да нас изненаде и снегом и мразом, рекао је Луковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести