Милосављевић: Пшеница није заражена

БЕОГРАД: Пшеница оводишњег рода у Србији није заражена микотоксином, кажу у Министарству пољопривреде и истичу да постоји стални инспекцијски надзор над пшеницом од тренутка жетве.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Коментаришући информацију која се појавила у појединим медијима да је пшеницу овогодишњег рода у Србији захватило гљивично обољење чија последица је превише деоксиниваленола (ДОН), супстанце из групе микотоксина, директор Управе за заштиту биља у оквиру Министарства пољопривреде Небојша Милосављевић наглашава да пшеница није заражена.

Није пшеница заражена, него је то продукт рада неких гљива које се јављају на пшеници, због изузетно кишног периода, поготово у току пролећа на појединим парцелама које нису довољно штићене, рекао је он Танјугу.

Милосављевић истиче да има више разлога за то што поједине парцеле нису довољно штићене, негде због временских услова, а у неким случајевима што произвођачи нису навикнути на климатске промене и на сталну потребу да слушају препоруке стручних лица, као и због појаве фусарија и фузариоза на пшеници (фузариозе пшенице обухватају комплекс обољења од гљивица рода Фусариум).

Како је рекао, у току вегетације, као и у фази жетве стална контрола се вршила на парцелама и у складиштима на присуство микотоксина, а посебно на присуство ДОН-а.

Код оних парцела и количина пшенице које су биле затечене приликом складиштења, а имали су повећану концентрацију ДОН-а предузете су мере, а то је забрана коришћења такве пшенице за људску исхрану, тако да се користила само за сточну храну, рекао је Милосављевић.

Додаје да је даља контрола настављена заједно са пољопривредном инспекцијом у млиновима.

Према његовим речима, сва пшеница која је долазила у млинове је била под сталном контролом фитосанитарне и пољопривредне инспекције, као и пшеница која се налази у складиштима.

То се односило и на брашно које се даље користило за производњу хлеба, додао је он.

Помоћник министра за сектор пољопривредне инспекције Ненад Вујовић је рекао да нема разлога за бригу.

Пољопривредни инспектору су на терену у редовним контролама, има спорадичних случајева да утврђујемо одређене неправилности и, као и у свим другим случајевима, реагујемо на начин да тај производ буде безбедан за крајње потрошаче, казао је Вујовић Танјугу.

Напоменуо је да количине које излазе из граница дозвољених за храну за људе и даље остају у границама дозвољеним за храну за животиње.

Тако да тренутно имамо редовне контроле и добру комуникацију са произвођачима који са своје стране воде рачуна. До сада нисмо имали ниједан случај да смо имали неки проблем у било којој варијанти, што се тиче потрошача. Чуо сам неке приче да ли је ситуација алармантна или није... У сваком случају: ситуација је под контролом. Такође, има довољно пшенице, нагласио је он.

Вујовић додаје да сваке године постоји неки разлог да квалитет некада одудара, због стенице, влажног зрна или неког другог разлога.

Каже да ове године разлог јесу временски услови у току раста пшенице, али да треба рећи и да семе које се користи за садњу у већини случајева није оно које треба већ произвођачи користе семе које чувају.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести