На хиљаду становника, триста газдинстава

Гунарош је пољопривредно село у којем се највише гаје овце. На хиљаду становника, ова месна заједница броји око 300 пољоприврених газдинстава.
gunaros foto jelena ivanovic -1.jpg
Фото: Дневник (Јелена Ивановић)

Председник клуба произвођача Гунарош Золтан Кираљ каже да се број грла у задњих десет година прополовио.

"Сада има већих газдинстава, и иако село броји око 300 газдинстава, јер се код мене региструју, па ја пратим број, све је мање малих пољопривредних газдинстава", каже Кираљ.

Нека газдинства, се гасе, нова отварају, али цифра од 300 газдинстава и даље је велика у односу на број становника.

"Све је мањи сточни фонд малих газдинстава, те све мање и земље обрађују", каже Кираљ и додаје да се у Канцеларији клуба произвођача Гунарош одвијају све консултације у вези са конкурсима које расписује Покрајина.

Фото: Dnevnik.rs

Кирољ додаје да се пољопривредници често саветују са њим на којим конкурсима да учествују, како да аплицирају и шта им је све неопходно од документације.

Канцеларија је отворена 2007.године како би помогла пољопривредницима управо у праћењу, писању и аплицирању на конкурсима.

"Осим покрајинских, конкурише се доста и код "Просперитаса" из Суботице, што је шпомогла Влада Мађарске", напомиње Кираљ.

М.Сћ

Фото: Ј.Ивановић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести