На Пољопривредном факултету у Новом Саду: Бесплатна провера квалитета бунарске воде

Војвођански пољопривредници од прекјуче, па до краја године, могу бесплатно да провере количину гвожђа и мангана у бунарској води, на Департману за уређење вода Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду. Грађани треба сами да узоркују воду у чисту флашу и да је однесу на Факултет, те ће, након испитивања, бити обавештени о резултатима.
bunarska voda
Фото: Др Јасна Грабић и др Милица Вранешевић, фото: Дневник

Ванредни професор Департмана за уређење вода др Јасна Грабић казала је да Факултет жели да изађе у сусрет пољопривредницима и да уједно направи што комплетнију мапу квалитета воде у Војводини.

- Када је реч о наводњавању, гвожђе и манган могу проузроковати велике штете, посебно када је реч о системима “кап по кап”, где изазивају зачепљење - упозорила је др Јасна Грабић. - Често се дешава да на једном делу подручја које се наводњава нема довољно протока и заливања, док се на другом вода излива. Та неравномерна расподела, иако звучи безазлено, може негативно да се одрази на принос.

Ванредни професор на Департману за уређење вода доцент др Милица Вранешевић истакла је да је важно водити рачуна о системима за наводњавање, јер су то изузетно скупе инвестиције. Вода која се користи може знатно да да утиче на земљиште као ресурс, на раст и род биљке и на исплативост инвестиције. Како је казала, постоји вероватноћа да због коришћења неадекватне воде за наводњавање, биљке стагнирају, а принос се смањује.

- Када је реч о квалитету воде за заливање, у Војводини је општа слика добра, али се издвајају поједини случајеви, попут Баната, где има доста проблема с лошим односом соли - појаснила је она и напоменула да није на одмет да пољопривредници из других региона донесу узорке, посебно кад је анализа бесплатна.

С Департмана саветују да, уколико анализе искажу високу концентрацију соли, пољопривредник може да пређе на други извор за наводњавање, попут површинских или подземних вода, или да се у систем убаце пречистачи.

Текст и фото: С. К-ч

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести