Најскупље шаране јели Сремци

Кромпир је прошлог месеца био најјефтинији на северу земље у Суботици 80 динара, а најскупљи на београдским пијацама 120 динара, показало је истраживање Републичког завода за статистику о ценама на мало пољoпривредних производа.
ribe saran slave, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ово поврће најчешће у домаћој исхрани било је за 20 динара јефтиније у односу на Београд, 100 динара килограм, на пијацама и радњама у Новом Саду, Зрењанину и у Сремској Митровици. У Банату, у Панчеву, килограм кромпира је био исто стотину динара, али је у продавницама могао да се купи и за 80 динара.

Лук је био скупљи у септембру на пијаци него у радњи, јер је на пијацама у Новом Саду, Зрењанину и Панчеву коштао 80 динара, а у радњама 70 динара. По тој цени се могао купити и у Суботици, али само на пијацама јер је у радњама био јефтинији, килограм је коштао 65 динара.

Београђани су и лук, као и кромпир, плаћали најскупље у односу на житеље војвођанских градова јер је стотину динара вредео на пијаци у престоници, али је толико требало новца и житељима Сремске Митровице јер је и тамо на пијаци имао исту цену - 100 динара.


Зрењанинцима сир није јефтин

Килограм сира највише су плаћали Банаћани, на пијаци у Зрењанину 600 динара, а 1.000 у радњама.

У Суботици и у Панчеву сир се продавао на пијаци за 500 динара, а у Новом Саду и Сремској Митровици за 400 динара.

Најјефтинији сир је био у Краљеву на пијаци, свега 300 динара килограм, а најскупљи у Зајечару и Шапцу 800 динара.


И за купус је требало више пара на пијацама у односу на радње, па је тако у Банату, у Зрењанину и Панчеву, коштао 80 динара, а у продавницама се могао купити за 70 динара килограм.

У Новом Саду и у Сремској Митровици на пијацама је купус коштао 70 динара, а 60 у радњама. Најјефтинији је био у Суботици, 60 динара килограм, у радњама и на пијацама. Купус је имало најнижу цену Ваљеву, где је килограм на пијаци вредео 40 динара.

Речна риба - шаран најкупља је била у Сремској Митровици јер је за килограм требало платити 850 динара. У осталим војвођанским градовима килограм шарана се продавао за 700 динара у Новом Саду, Панчеву, Зрењанину и Суботици.

Најјефтинији шаран испод 500 динара, односно 480 динара, био је у Нишу, и у Лесковцу где је коштао 490 динара килограм. У Београду се килограм шарана продавао за 610 динара килограм.

Најјефинија јаја, према подацима Завода за статистику, продавала су се на пијаци у Панчеву, комад је био 15 динара, а најскупља су била у Новом Пазару, чак 25 динара комад.  За 16 динара јаје се могло купити на пијаци у Сремској Митровици, за 17 динара у Новом Саду и у Суботици, а за 20 динара у Зрењанину. Неколико динара више требало је за јаја у радњама, 22 динара коштала су у Новом Саду, Зрењанину, Сремској Митровици и Суботици, а у Панчеву је требало 20 динара за једно јаје.

Свеже пилеће месо у радњама у земљи продавало се по једној цени - 299 динара за килограм. Изузетак је био само Ниш, где је пилетина у радњи коштала 280 динара килограм.

На подручју Војводине, пилетина је разичито коштала на пијацама, па је тако на пијаци у Панчеву килограм пилећег меса стајао 400 динара, у Зрењанину 380 динара, а у Новом Саду и у Суботици 350 динара.

У престоници килограм пилетине на пијаци је коштао 330 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести