Највећи засад винове лозе у Србији 2020. имају - жене

НИШ: Више од 32 хектара под виновом лозом налази се у околини Ниша, чији су власници жене из задруге Izba.wine, локалне задруге 2020. и Моцартијана доо у Веле Пољу.
vinova loza, ilustracija
Фото: Илустрација

Ове даме, у доби између 25 и 70 година, решиле су да једна другој помогну и удружиле су се у задругу специфичну на овим просторима.

Укључивши жене из разних делова земље и света, посадиле су највећи засад винове лозе до сада у Србији, на преко 20 хектара, што је рекорд на територији наше земље у 2020, наводи се у саопштењу задруге Izba.wine.

Наше задругарке, њих чак 38, успешне жене различитих занимања, из Србије и иностранства, а које деле заједничку љубав према вину, кренуле су у овај пословни подухват и већ сада поставиле рекорд што се засада тиче. Задовољство нам је да радимо оно што нас чини срећнима, а виноградарство је засигурно то, кажу из Веле Поља.

Прва ограничена серија вина која је произведена у задрузи Izba.wine била је мерло. У наредним годинама из Веле Поља очекују нас, како мерло, тако и каберне совињон, каберне фран и тамњаника.

Околина Ниша и Алексинца је богата земљом погодном за ову културу, а љубитељи вина ће ускоро моћи да купе једну од флаша задругарки и на домаћем и на страном тржишту.

Умрежавање у удручења, задруге и франшизе, данас у пословном свету значи лакши наступ на тржишту, конкурентност, као и бољи приступ купцима. Ова форма пословања показала се као значајан подстрек како женском предузетништву, тако и оснаживању жена, а задругарке из Веле Поља сведоче управо томе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести