Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ обележио 70 година рада

Свечаном академијом у Српском народном позоришту, Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ обележио је данас значајан јубилеј – 70 година рада.
Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ obeležio 70 godina rada  Foto: Jovan Ćulibrk
Фото: Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ обележио 70 година рада Фото: Јован Ћулибрк

Ова научноистраживачка установа основана је 1950. године одлуком Народне скупштине са важним задатком да се брине о сузбијању опасних заразних болести животиња, а на тај начин и о здрављу људи.

Данашњи дан био је прилика да Институт додели плакете заслужним институцијама, научном особљу и сарадницима за допринос раду Научног института за ветеринарство.

У име својих ресора, плакете су примили и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић за подршку развоју специјалистичке делатности Института, и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић за подршку развоју научноистраживачке делатности.

Радојевић је указао на значај ове научне институције, која је, како је рекао, за седам деценија пружила велики допринос ветеринарској медицини у Србији.

„Научни радници запослени у Институту дали су пун допринос развоју бројних програма, у циљу заштите од многих болести код животиња. Оно што је круна рада и додатни мотив за Институт јесте Сретењски орден трећег степена, који му је додељен указом председника Републике Србије за изузетне заслуге“, подсетио је Радојевић.

Директор Института проф. др Сава Лазић истакао је достигнућа и значај ове научноистраживачке установе у Србији, наглашавајући да је за све ово време учествовала у многим акцијама против опасних болести. Још шездестих година, екипа стручњака радила је на сузбијању слинавке и шапа, потом више епидемија класичне куге код свиња на подручју целе Србије и ондашње Југославије, а последњих година и на сузбијању пргаве коже говеда и афричке куга свиња.

Фото: Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ обележио 70 година рада Фото: Јован Ћулибрк

Он је посебно истакао успешну сарадњу са Покрајинском владом и подршку коју ова научноистраживачка установа има када је реч о финансирању пројеката и истраживачког рада. Визија за будућност је даље напредовање и показивање спремности за интервенције у лабораторијској дијагностици и сузбијању опасних заразних болести на терену.

Институт је једна од 12 акредитованих државних лабораторија, заједно са епизоотиолошком службом, у оквиру система ветеринарске службе Републике Србије. Надлежна је за надзор, дијагностику, контролу, превенцију и сузбијање болести животиња, дистрибуцију имунопрофилактичких средстава на територији Јужнобачког и Сремског округа.

Свечаности поводом обележавња седам деценија Научног института за ветеринарство „Нови Сад“ присуствовали су представници Владе Републике Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада, Војске, Српске православне цркве, јавних и приватних предузећа.

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести