Недимовић: Безбедност хране биће главна тема у 2019.

БЕОГРАД: Безбедност хране биће главна тема Министарства пољопривреде у 2019. години, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и најавио помоћ индустрији за прераду воћа, поврћа, говеђег и овчијег меса и житарица, као и много више новца за органску производњу. 
Branislav Nedimović Foto: rts.rs/printskrin
Фото: ртс.рс/принтскрин

На скупу посвећеном безбедности хране, Недимовић је рекао да је извоз пољопривредних производа из Србије у 2017. износио 3,9 милијарди евра, а увоз 2,2 милијарде евра. 

Очекује да ће извоз "екплодирати" у 2019 због вишка хране, те да постоји могућност извоза у вредности од пет милијарди евра. 

Развој прехрамбене индустрије види у новим технологијама и пласману пољопривредних производа на нова тржишта, посебно она добро платежно способна на Блиском Истоку и на северу Африке. 

"У Русију је теже извести робу него у ЕУ, да не причам о тржишту Уједињених Арапских Емирата које сада савладавамо и потпуно ћемо овладати до краја године. Не мозе ниједна земља да се развија само на пољопровреди, него на прерађивачкој индустрији", поручио је министар.

За извоз је битно прилагодити се стандардима који важе на разним тржиштима каже Недимовић. 

Наводи да постоји изузетно лоша перцепција када се говори о безбедности хране у Србији вероватно заснована на бројним монополима који су постојали од 90-тих година 20. века и непостојања референтних акредитованих лабораторија које на државном ниову контролшу шта се дешава у Србији. 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести