Недимовић: Цену малине у 2018. одређује тржиште

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да не може да предвиди да ли ће цена малине у 2018. години бити већа него прошле године, и да ту цену одређује тржиште, а не он.
maline
Фото: Epa (Sandor H. Szabo)

Ми гледамо да нашим активностима и отварањем различитих канала за дистрибуцију производа повећамо тражњу, а самим тим и цену, рекао је Недимовић додајући да је питање да ли ће цена у овој години бити виша него у претходној - погрешно питање.

То је погрешно питање не зато што не знам, ми пратимо очекивања али ја кад кажем очекујемо то и то - онда сви мисле да ће бити баш тако, каже Недимовић.

Ипак, као могући знак, Недимовић је поменуо да је тренутно у Чилеу берба малина и да је цена за 15 одсто већа него што је била прошле године у ово време.

То је наша конкурентска земља када је реч о западном тржишту, видећемо како ће се ту ствар развијати, рекао је Недимовић.

Цена малине, сматра он, није основни проблем, већ је проблем да задржимо постојеће тржиште а да такође отворимо ново. 

Ако будемо нападали с већом количином робе исто тржиште, падаће нам цена, ако будемо расли са производњом исто ће нам се десити, рекао је.

Недимовић каже „да је чуо“ да је цену малине оборила увозна малина, а како каже, Србији је осам одсто укупног извоза био увоз који смо имали углавном са простора где живи српско становништво на простору Босне и Херцеговине и на простору јужне српске покрајине. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести