Недимовић: ДФЦ већ помаже пољопривредницима у Србији

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде још од јануара сарађује са Америчком агенцијом за међународну финансијску помоћ (ДФЦ), а та гаранцијска шема помоћи пољопривредницима вреди 60 милиона долара, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је гостујући на ТВ Пинк појаснио да је 20 милиона већ отишло кроз кредитну подршку, преко три банке.

"Суштина је да за обезбеђење инвестиције пољопривредног произвођача, рецимо куповине земље, ДФЦ и држава дају 60 одсто а пољопривредник осталих 40 одсто, што је посебно важно јер се пољопривредници управо зато што не желе да нешто своје дају као средство обезбеђења кредита, ређе и одлучују на инвестиције", појаснио је Недимовић.

Он је навео су ДФЦ-у понуђене три ствари из области пољопривреде од којих је прва у вези са стартаповома за младе који први пут улазе у пољопривредну производњу, друга је женско предузетништво, а трећа је прехрамбена индустрија, односно велики произвођачи који нису обухваћени ИПАРД-ом и државним програмима помоћи.

Недимовић је појаснио да се прва линија односи на пољопривреднике до око 40 година којима би се кроз грантове помогао одлазак на село и улазак у пољопривредну производњу.

Када је реч о другој линији у којој је женско предузетништво, њоме би се помагала производња карактеристична за сеоска домаћинства где су жене носиоци производње, дакле претежно производња ајвара, сира, џема и слично.

Трећим програмом би се помогло наше воћарство, повртарство, прерада кукуруза и пшенице, као сектори који нама сада недостају.

Додао је да прве гаранцијске шеме треба очекивати у наредних месец, два.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести