Недимовић: Извоз српске пшенице у Египат од децембра

БЕОГРАД: Извоз првих количина пшенице из Србије у Египат, земљу која највећи глобални увозник пшенице, требало би да почне у децембру ове године или јануару 2019, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Министар каже да ћемо први пут после 30 година моћи да извеземо пшеницу у Египат, те да је Србија као држава добила за то сертификат. 

"Све оно што се о томе пуно причало последњих 20 или 30 година, сада постаје реалност", рекао је Недимовић на конференцији за новинаре са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). 

Недимовић је навео да се очекује да у последњој недељи новембра и почетком децембра увозник обави контролу складишних капацитета. 

Србија, рекао је министар, има два милиона тона пшенице за извоз с озбиром да су ове године били одлични приноси и додао да Египат тражи добар квалитет зрна. 

"Кад сте највећи купац, тражите најбољу робу", каже Недимовић. 

Колико је извоз пешенице у Египат велика ствар, навео је, говори и то што је председник Русије својевремено морао да иде у Египат на потписивање таквог уговора. 

Недимовић је рекао да оно што Србија планира са Египтом када је реч о извозу пшенице, исто планира са извозом кукуруза у Кину и Индонезију. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести