Недимовић: Још две милијарде динара за субвенције за гориво

ЦРВЕНА ЦРКВА: Пољопривредници у Србији ће од 1. марта моћи да рачунају на субвенције на дизел гориво, за шта су издвојене додатне две милијарде динара, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић. 
poljoprivreda, Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник / М. Митровић

Министар је објаснио да ће 60 литара дизел горива по хектару бити субвенцинисано са п 20 динара до литру, а максималан износ пољопривредног земљишта је 20 хектара. 

Ово ће се односити и на ратаре, и на повртаре, и на воћаре, на све врсте пољопривредне производње, рекао је Недимовић новинарима након што је обишао газдинство Игњата Стошића у Црвеној Цркви.  

Министар је навео да пољопривредницима за субвенције за гориво неће бити потребни никакви фискални рачуни, већ ће им држава аутоматски на бази пријаве хектара трезору од 1. март до 30. априла исплаћивати и ту подршку за дизле гориво, 

Ко поднесе захтев у року од пет дана на његовом рачуну ће бити новац. Биће проста медтодологија, додао је министар. 

Како је рекао, Влада је припремила комплетна акта неопходна да се после неколико година поново крене са субвенционисањем дизел горива у пољопривреди. 

Ово је последица финансијске дисциплине и добрих финансијских резулатата које је Србија постигла у претходне три године, поручио је Недимовић и нагласио да ће износ ове подршке бити још већа уколико и у 2019. буду постигнути добри финансијски резултати. 

Министар је навео да је с додатне две милијарде за субвенције за гориво буџет Министарства пољопривреде већи од пет одсто. 

У овом тренутку имамо 53,7 милијарди динара на располагању на разделу Министарства пољопривреде, каже Недимовић и додаје да податак да је буџет Покрајинског секретаријарта за пољопривреду око 1,2 милијарди динара говори о томе колико је велики износ од две милијарде динара за субвенције само за гориво. 

При крају израда измена Закона о земљишту

Министар пољопривреде изјавио је да су измене Закона о пољопривредном земљишту скоро готове, те да је идеја да се пољоприредно земљиште у државној својини издаје на дужи временски рок. 

То је за ратаре на четири године бар, а за сточаре на осам година, с тим што ће држава омогућити преко свог посебног фонда да се купује пољопривредно земљиште за младе по повлашћеним условима с роком отплате на 20 година и под повољном каматном стопом од једна одсто на годишњем нивоу, рекао је Недимовић новинарима.

Он је, након обиласка газдинства Игњата Стошића у Црвеној Цркви, навео да држава и на тај начин жели да помогне да људи остају и живе на селу. 

Министар је рекао да село Црвена Црква има проблем с малом количином државног пољопривредног земљишта. 

Људи желе да се баве пољопривредом и да се шире. Морамо да превазиђемо тај проблем који постоји на основу постојећег закона и да они не могу да учествују у првом кругу лицитације. Обавезао сам се да на томе радимо и да то не буде ситуација у годима које су испед нас, каже Недимовић.

Пољопривредници се, како је рекао министар, суочавају и са проблемом цена пољопривредних порозвода, те поручио да држава може да помогне око горива и репроматеријала, али да се цена формира на тржишту као и за све друге врсте роба на пољопривредном земљишту. 

Како ћемо помоћи да овај система некако функционише? У априлу ћемо највероватније донети закона о регулисању тржишта пољопривредних производа који подразумева ко може да буде откупљивач, па ће он морати да положи неки новац, каже Недимовић. 

Навео је и да ће бити успостављен регистар откупљивача како се, додаје, више не би дешавало да се појави било ко и само каже „ја хоћу да купим робу“ и не појави се више никад с исплатом, а можда плати 20 или 30 одсто робе. 

Морамо то да превазиђемо, поручио је министар.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести