Недимовић: Јуче испаљено 1.164 ракета, процењује се штета

БЕОГРАД: Екипе из локалних самоуправа од јутрос су на терену и процењују штету и целокупно стање на пољопривредном земљишту које је јуче погођено градом, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
nevreme grad
Фото: Tanjug (video)

Према његовим речима, највише удара града било је на просторима Аранђеловца, Тополе, Прибоја, Ужица, Пожаревца и Смедеревске Паланке и додао да је држава јуче, преко Републичког хидрометеоролошког завода, испалила 1.164 противградних ракета.

Министар је подвукао да је највише ракета испаљено из Радарског центра Букуља, у околини Аранђеловца и Тополе, чак 255, као и 167 ракета на простору који покрива Ужице.

"Од 15. априла држава је испалила укупно 7.930 ракета. Поређења ради, свих 10 година раније у просеку је испаљено од 2.800 до 3.000 ракета, а ове године скоро 8.000. Такође, имали смо 38 дана са могућим дејством града, а у просеку буде између 10 и 12 дана", указао је Недимовић.

Држава је ове године обезбедила више него довољну количину противградних ракета, око 14.000, поручује министар, и додаје да је на лагеру остало још око 6.000 ракета.

Међутим, Недимовић је предочио да противградне ракете имају степен успешности између 50 и 60 одсто, те да не могу у потпуности сачувати пољопривредно земљиште од удара града.

"Из тог разлога, ове године први пут крећемо са аутоматским системом противградне заштите. Раписали смо набавку за први радарски центар, а то ће бити Радарски центар Ваљево", најавио је Недимовић.

Он је рекао да држава даје две врсте заштите од временских непогода, једна је физичка - противградним ракетама, а друга је финансијска - путем система осигурања и истакао значај осигурања пољопривредног земљишта.

"Примера ради, прошле године, када су малине биле 150 динара, основно и посебно осигурање је коштало осам динара по килограму. То је значило да вам држава врати 3,2 динара, а ви платите остатак који је око 4,8 динара. Мислим да то није велика цена, с обзиром на штету која може да настане", констатовао је Недимовић.

Он је констатовао да осигуравајуће куће у земљи не пружају довољну "палету услуга" по питању осигурања пољопривредног земљишта, и најавио да ће Министарство пољопривреде разговарати са Народном банком Србије, које надгледа осигуравајућа друштва, да прошире услуге за пољопривредно осигурање.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести