Недимовић: Несташица млека краткотрајна, купује се и по 20 литара

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је литар млека у Србији до пре неколико дана коштао један евро, а у окружењу између 1,35 и 1,7 евра и да чим постоји таква разлика прерађивачка индустрија гледа да своје производе прода скупље.
branislav nedimovic tanjug
Фото: Танјуг/Милица Николић/Бранислав Недимовић

"Српско тржиште тражи ту робу, произвођачи млека траже цену за своју робу и дође се у маказе да се деси краткотрајна несташица млека", истакао је Недимовић гостујући на ТВ Пинк.

Оценио је да је на тржишту и друштвеним мрежама протеклих дана било много шпекулација и дезинформација око млека, његове цене, броја млечних крава у Србији.

Указао је и на још један проблем, а то је да, како је рекао, Бугарска и Румунија скоро и да немају млечну индустрију, Северна Македонија такође нема млека а да су једине две државе на овим просторима које имају довољно млека Србија и Босна и Херцеговина.


Можда ћемо имати најбољу производњу сунцокрета

„Жетва сунцокрета се ближи крају, прве прелиминарне резултате очекују се сутра, а према ономе што се сада зна, можда ћемо имати историјски максималну производњу сунцокрета”, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Он је за ТВ Пинк рекао да суша није била у целој Србији и да је било делова земље у којима је пало доста падавина.

"Суша је била у Северном Банату понегде у Средњем и Јужном Банату и неким општинама Северне Бачке али јужно од Саве и Дунава падавина је било доста а у том делу је било 40 одсто посејаног сунцокрета", рекао је Недимовић.


"Питање је само где млеко заврши. Да ли на српским полицама, као УХТ млеко или у јогурту, киселом млеку, павлаци, којих има довољно", запитао је министар Недимовић.

Навео је да су и са нашег тржишта компензоване несташице млечних производа у окружењу, као што је рецимо било у Аустрији пре пар месеци и да је због свега тога Влада Србије забранила извоз сировог и пастеризованиг млека до краја септембра.

Недимовић је рекао да се несташице некада и вештачки изазивају а да се сада дешава да људи купују и по 20 литара млека, за чим, како је нагласио нема потребе.

Према његовим речима, нова Влада Србије ће се позабавити мерама везаним за јунице како би Србија имала више млека али то, како је рекао, мора бити везано и са млекарском индустријом.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести