Недимовић посетио пољопривреднике Селенче, Вајске и Плавне

Комасација и брже издавање решења за субвенције једни су од приоритета за министарство пољопривреде, изјавио је јуче министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић приликом обиласка пољопривредника у општини Бач.
1
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Недимовић је обишао газдинства у Селенчи и Вајској и Земљорадничку задругу „Низине” у Плавној, где је разговарао са локалним паорима о стању у пољопривреди.

- Код свих пољопривредника на територији Војводине постоје две групе проблема: један је комуникација, из тог разлога ја се трудим да у свако село дођем и разговарам с пољопривредницима, ово је 285. село које сам посетио за пет месеци. Друга група тема тиче се класичних ствари: горива, пензијско-инвалидског осигурања. Понудио сам људима неке одговоре, шта ћемо радити у наредних неколико месеци, да ћемо изменити ствари које 30 година муче људе. Мислим да је то решење. Кад одете код људи у кућу, чујете њихове проблеме, онда тако морате да мењате законе, а не да пишу законе људи са Теразија, слабо они то разумеју - изјавио је том приликом Недимовић.

На питање шта значи то што пољопривредницима даје свој број мобилног телефона, Недимовић је рекао:

- То значи да нећу мењати телефон и нисам га мењао 10 година. Ако сам им дао број, очекујем да ме зову, само не смеју да се стиде.

Фото: Дневник (Филип Бакић)

Министар се осврнуо и на најчешћа питања која су му постављана и најавио објављивање ранг листа за субвенције младим пољопривредницима.

- Најчешћа питања су питање трактора, питање генетике, питање набавке нових грла. Ја сам им понудио одговоре, надам се да су они прихватљиви. Број од 5.500 младих пољопривредника који чекају ранг листе за субвенционисање, пет пута је већи него прошле године. То је добар показатељ да млади желе да учествују, али морамо то добро искласификовати, добро обрадити те захтеве, да нам се не подвуче  неко ко жели целу причу да обесмисли. То су нормалне ствари и надам се да ћемо  крајем априла или почетком маја имати ранг листу и да ће људи бити задовољни - поручио је Бранислав Недимовић.


Више слуха за младе паоре

У Вајској министар Недимовић био је гост на породичном газдинству породице Мандић. Најмлађи Мандић, Александар, завршава сточарство на Пољопривредном факултету и каже да највише воли рад на селу.

- Захвалио бих се министру на посети, јер је велика част за мене као младог пољопривредника да ми се тако нешто догоди у пољопривредној каријери. Ми се бавимо млечним говедарством и товом јунади, али и земљорадњом. Пренео сам министру наше проблеме у тову јунади, где нам је потребна мало већа цена и више слуха за нас младе пољопривреднике. Ова посета је доказ да нас у министарству чују - рекао је Александар Мандић.


Како је нагласио међу новим мерама аграрне политике, најзначајнија је комасација, као велики државни пројекат до 2025. године, који би омогућио „да земљиште што више уредимо како бисмо што квалитетније могли да производимо”, а ту су и системи за наводњавање и набавка нових трактора.

- Имамо 56 мера аграрне политике у овом тренутку. Оно што је најважније, јесте да је буyет из дана у дан све већи. Он је у односу на пре четири године већи скоро за два пута. Наравно, пара никад доста, али трудим се да што год је могуће, заједно са Владом Србије, омогућимо  људима да што пре дођу до субвенција. Највеће примедбе су на ту брзину, то ће се решити  увођење електронског аграра, да људи могу електронским путем  да сазнају за сваку информацију и конкуришу за субвенцију и да читаву ту процедуру убрзамо - истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Председник општине Бач Борислав Антонић рекао је да је посета министру овој општини у којој се становништво претежно бави пољопривредом „пун погодак”.

- Општина Бач у том смеру има неколико видова помоћи за пољопривреднике. После усвајања Програма руралног развоја, имамо неколико врста субвенција за пољопривреднике. Неке од њих су поврат за куповину механизације у мањим инвестицијама, поврат субвенција за неку врсту наводњавања, имамо помоћ пчеларима  за набавку кошница и опреме за пчеларство, имамо субвенционисање кредитних камата код комерцијалних банака. Највећа потреба је код субвенција за нова улагања у газдинства - изјавио је Антонић. нС. Крстић

Фото: Ф. Бакић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести