Недимовић: Радимо на стратегији помоћи приватницима

БЕОГРАД: Неколико министарстава тренутно развија комплетну стратегију помоћи приватном сектору због штете од корона вируса и до завршетка тог посла неће се у јавност излази са било каквим спекулацијама о мерама, каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.
nedimovic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

“Јако важно да то буде прави и комплетан план и да изађемо у јавност, пре тога да се не спекулише. Озбиљни смо људи, они који то раде за 24 сата то су приче за малу децу”, рекао је Недимовић у укључењу за ТВ Прва.

Прецизирао је да ће се програм мера радити у наредним данима и навео да је председник Александар Вучић рекао да ће акценат бити на подршци приватним компанијама које нису отпуштале раднике.

“То је јако важно. На томе бих се задржао без претераног елаборирања”, додаје је Недимовић.

Када је реч о пољопривредним радивима, Недимовић је рекао да у овом трентуку најважније да пољопривредни произвођачи обаве своје пољоривредне радове.

“Данас не могу, такви су временски услови. Када ово прође поново на њиве у складу са ограничењем кретања”, рекао је Недимовић.

Навео је да је производња квасца кренула у недељу, да сутра почиње дистрибуција пекарама, а за два три дана иде у велике маркете и додао да је производња на дневном нивоу 240 тона.

Позвао је пољопривреднике да организују радове на њивама у складу са одлуком о ограничењу кретања од пет 17 сати до пет часова и да је важно да у своје куће на тракторима стигну што пре са њива.

“Сви морају да воде рачуна од 17 сати до пет сати да распореде производњу. Ко случајно не стигне до своје куће ако је на трактору неће га нико угрожавати. Сви остали морају да буду у кућама”, рекао је министар.

Подсетио је да је сетва пшенице обављена јесенас, да се кукуруз припрема за сетву и да има довољно семена, горива и ђубрива.

“Остале врсте пољопривредне производње несметано теку. Имали смо јуче мали проблем са воћњацима у неким деловима Србије, али су примењене агротехиничке мере како воћњаци не би смрзли”, рекао је Недимовић.

Поручио је да у пољопривреди због корона вируса ништа није стало, да има довољно брашна, соли, уља и других основних животних намирница, а да нафте за пољопривредне радове има на претек.

Каже да у Србији субвенције по хектару и за гориво користи око 350.000, 360.000 пољопривредних газдинаства, да је 200.000 искористило то право до ограничења кретања, а сада још око 150.000.

“Новац је већ упућен и он је данас на рачунима. Ови остали су новац добили у претходном период”, каже Недимовић.

Навео је и да ветеринари у садашњим условима имају посебан статус, јер лече животиње.

“Уколико дође до хитних интевенција на фарми, телења, неких компликација постоји преко Министарства пољопривреде апликација. То радимо интервентно”, рекао је Недимовић.

Поводом производње дезинфекционих средстава, Недимовић каже да их има довољно, да се производе у водоводима Нови Сад, Сремска Митровица и Шид и то 5.000 концентрата дневно.

“То је довољно за целу Србију”, навео је министар.

Изразио је велику захвалност кинеским стручњацима, и навео да су они једини на свету прошли кроз све ово комплетно и да су њихова упутства рационална.

“Као инжењери, све су јасно испројектовали и рекли како то треба да функционише. Ми ћемо применити оно што нам недостаје и идемо даље у борбу, у контранапад”, рекао је Недимовић.

Каже да постоје два ниво борба против корона вируса, један у болницима а други је дисциплина грађана који треба да остану код куће.

“Никад се не предајем, људи који раде у Влади се не предају. Ми идемо у сусрет проблема, важна је само дисциплина. То кад решимо онда олакшавамо нашим здравственим радницима борбу у болницама”, рекао је Недимовић и додао да је приметио да је у унутрашњости много већа дисциплина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести