Малинари одустали од протеста након састанка са Недимовићем

БЕОГРАД: На састанку министра пољопривреде Бранислава Недимовића и представника малинара из целе Србије данас је договорено да се цена малине прати и да се оснује Национални савет који би се бавио проблемом малинара који трају готово већ две деценије, а малинари су одустали од сутрашњег протеста.
nedimovic malinari tanjug
Фото: Tanjug

Малинари су после састанка саопштили да се протест најављен за сутра неће одржати и да су задовољни са преговорима са министарством пољопривреде, али да остају при захтеву да откупна цена малине буде 1,83 евра.

Држава је такође малинарима обећала помоћ кроз садни материјал и заштитна средства малинарима који су од елементарних непогода претрпели штету.

Пред почетак састанка Недимовић је рекао Тањугу да је састанак сазван на иницијативу министарства пољопривреде уз координацију са председницом Владе Аном Брнабић јер је, како је навео, јако важно да се на том месту разговара о свим проблемима који муче један део групације малинара, који је организован у оквиру асоцијације.

"Нама је идеја да, као и прошли пут, представимо људима којим ће то мерама Министарство пољопривреде реаговати на проблеме који су се јавили у вези са временским условима, смењеним приносима, да повећамо квалитет производње и да отворимо нова тржишта у погледу пласирања робе", рекао је Недимовић напомињући да Влада апсолутно стоји на становишту отвореног тржишта, које опедељује цену малине.

"Када смо почели да спајамо откупљиваче и малинаре пре месец дана цена је била110 динара, а данас већ имамо тај скок који иде 153, 158, 163 у зависности од простора, а негде чак и до 170 динара", навео је министар истичући да је јако је важнио да та цена буде аконтна.

Фото: Tanjug

То, како је указао, значи да откупљивачи имају обавезу да - према уговорима о продаји малине на западно тржиште - тако плаћају разлику.

За оне пак произвођаче којима је дневно плаћена коначна цена "више нема помоћи јер је ту тржиште одрадило свој посао, рекао је министар. 

"Наше је да спечимо да било ко покуша да изманипулише тржиште и покуша да на рачун малинара да прибави за себе корист која му не припада.

То је посао државе да обезбеди нормално функционисање тржишта. Прилике говоре да ће бити кретања навише, али у крањој линији је тржиште то које опредељује све шта се дешава", напоменуо је министар.

Како су раније саопштили представници малинара, они траже да аконтна цена малине буде једнака на нивоу цитаве Србије и да износи 180 динара. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести