Недимовић уручио прва решења за куповину трактора

ЖИТОРАЂА: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић уручио је данас пољопривредним произвођачима у Житорађи прва решења за куповину трактора, чију набавку субвенционише држава. 
branislav nedimovic, Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Недимовић је у изјави за Танјуг прецизирао да држава даје 50 одсто средстава, наводећи да је до сада урађено 390 таквих решења.

"Данас смо уручили прва решења за набавку трактора где држава даје 50 одсто својих средстава, значи уколико пољопривредник купује трактор од 20.000 евра, држава му даје 10.000 евра. Уручили смо седам таквих решења у Житорађи. Шесторо њих су носиоци малих газдинстава који имају хектар, хектар и по воћа или поврћа", рекао је Недимовић.

Министар каже да је до сада поднето 2.300 захтева, а од тога 2.050 њих испуњава услове, додајући да ће дати све од себе да они који испуњавају услове до краја године добију решења.Они који су добили решења, каже, имају рок од 90 дана да набаве трактор и да им се трансферишу средства.

Недимовић наводи да држава први пут субвенционише куповину трактора у овом обиму, а међу онима који су добили решење су и једна жена, што је посебна циљна група министарства, као и 71-годишњи пољопривредник, који је 20 година чекао да набави трактор.

"Пре седам, осам година била је једна мера, али у овом обиму први пут (држава субвенционише куповину трактора). Поређења ради, 1.500 трактора се годишње набави у Србији за све врсте пољопривредне производње, за ратарство, повртарство, а сада имамо 2.000 захтева који се тичу воћарства и повртарства", рекао је министар.

Приликом увођења ове мере, у Министарству пољопривреде су се, каже Недимовић, водили пре свега истраживањима на терену. "Нама је био циљ да помогнемо малим произвођачима који имају хектар, два воћа или поврћа, односно да се повећа конкурентност наших пољопривредних произвођача", закључио је Недимовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести