Недимовић: Ускоро аутоматизовани систем против града

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је намера да се у сарадњи са Републичким хидрометеоролошким заводом постави нови аутоматизовани систем за противградну заштиту, како би се смањиле штете од града.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Пилот пројекат се односи на радарске центре Букуља, Ваљево и један део на простору Војводине. То је аутоматизован систем који приличи 21. веку, где се аутоматски препознају тачке у градоносним облацима, у које се гађа и где је субјективни фактор снижен на минимум. То ће омогућити модеран, савремен систем", рекао је Недимовић током посете Горњем Милановацу.

Према његовим речима, пољопривреда је ствар која зависи од временских прилика, односно неприлика и сваке године се срећемо са различитим стварима.

Говорећи о субвенцијама, Недимовић је нагласио да је мера која се тицала набавке трактора наишла на добар одзив у овом крају.

"Поднето је 28 захтева, а до сада је одобрено 18. У наредним данима биће решено питање преосталих десет захтева. Они су имали право на повраћај у износу од 50 одсто коштања самог трактора", рекао је Недимовић.

Недимовић каже да се током састанка са пољопривредницима из ове општине, разговарало и о подстицају младих пољопривредника.

"Министарство је ове године први пут препознало младе као посебну категорију и дало посебне мере подршке.

Ових дана ће бити издато око 640 решења за старт апове у пољопривредној производњи за младе до 40 година, где ће добијати до 10.000 евра бесповратних средстава од државе, да започну своје бизнисе, највише у воћарству и сточарству", истакао је Недимовић.

Министар каже да је из Горњег Милановца према буџету Републике Србије поднето 7.500 различитих захтева за субвенционисање.

"До сада је 87 одсто тих затева реализовано и исплаћено, средства се налазе на рачунима пољопривредника, преостали део биће решен наредних месеци. Највише захтева се односи на сточарство и воћарство. Имате 7.000 динара субвенције по једном грлу овце, а субвенције су посебне за јагњад. То је тренд којим желимо да идемо и успут отварамо тржишта на која би могли да пласирамо тај вишак робе који постоји", нагласио је Недимовић.

Када је реч о ИПАРД фонду, Недимовић је изјавио да су отклоњени сви блокирајући фактори у претходним месецима, додајући да је то био један од приоритета министарства у задњих годину дана.

"Нажалост ова прича траје седам година. Током наредног месеца имамо последњу контролу и убеђен сам у то да ћемо је успешно пребродити. Отклонили смо све што је било проблематично и у децембру имамо први прозив за набавку трактора и механизације по основу ИПАРД-а, а почетком наредне године и за прерађивачке капацитете", објаснио је Недимовић, додајући да је у том фонду на располагању 175 милиона евра.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, подсетио је да је локалним буџетом за ову годину опредељено 50 милиона динара, додајући да је пољопривреда препозната као развојна шанса овог подручја.

"Око 39 милиона директних подстицајних средстава се односило на набавку опреме и садног материјала. Чак смо имали и набавку трактора као појединачно највеће субвенције од 400.000 динара које су искоришћене из општинског буџета", рекао је Ковачевић.

Када је реч о субвенцијама за наредну годину, Ковачевић каже да ће оне остати исте и наредне године, додајући да су у односу на 2016. годину дупло увећане.

Говорећи о противградној заштити, Ковачевић каже да ће постављањем новог система бити растерећен општински буџет, јер је у претходном периоду доста средстава одлазило на субвенције стрелцима, али и за набавку ракета.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести