Недимовић: Утврђујемо да ли је било пропуста у противградној заштити

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде Србије обавиће надзор над радом Републичког хидрометеоролошког завода и утврдити да ли је било пропуста у систему противградне заштите, након што је Тополу и околину задесио јак град услед којег су уништени усеви, изјавио је  министар Бранислав Недимовић.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

За ТВ Прва рекао је да су радарски центри у Србији оспособљени и да ракета има довољно, као и да подаци са терена показују да је у уторак испаљено 45 ракета са радарског центра "Букуља".

"Штета се десила, ми данас шаљемо екипе на терен да утврде чињенице, замолио бих све да не износе преране оцене", рекао је Недимовић.

Подсетио је да Министарство пољопривреде ове године даје 70 одсто субвенција на премије осигурања од града и раног мраза и апеловао на грађане да их користе.

Недимовић је рекао и да се на простору радарског центра "Ваљево" ради на аутоматској противградној заштити, која ће бити завршена до краја године, а помоћу које ће се софтвером пратити облаци и аутоматски, без људске посаде, слати сигнал ракетном лансеру.

Пошто буде завршен радарски центар у Ваљеву, почеће рад на центру на Букуљи, рекао је Недимовић и подсетио да је с Владом Републике Српске договорено да се на простору између Власенице и Гацка изгради 25 аутоматских противградних ракетних лансера који ће бранити простор Западне Србије.

Министар је рекао и да држава даје субвенције за противградну заштиту у вредности од 50 одсто инвестиције, и додао да су омогућени и кредити подршке с нижим каматним стопама за набавку репроматеријала, опреме, сточног фонда...

"Очекујем да ћемо генерисати око 80 милиона евра кредитног потенцијала у пољопривреди", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести