Недимовић: Забранили смо увоз млека из Градачца, решићемо проблем с парадајзом

БЕОГРАД: Од јутрос је забрањен увоз у Србију млека робне марке "Пилос", млекаре "МИ 99" из Градачца, у Босни и Херцеговини, и то због неодговарајућег квалитета, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
mleko ilustracija / Free photo / Pixabay
Фото: Free photo / Pixabay

"На основу лабораторијских анализа утрврдили смо да квалитет млека није одговарајући и забранили увоз. Они су озбиљан извозник млека у Србију и оно се налази најчешће у великим трговинским ланцима, неки дан је била прича у Лидлу, а ја мислим да га има и у Мерактору и неким другим трговинама", рекао је министар гостујући на ТВ Прва.

Додао је да се забрана увоза не односи само на млеко већ и на друге млечне производе овог произвођача, а количине које се већ налазе у нашој земљи ће се ставити под забрану продаје.

"Наша лабораторија је утврдила да, нарочито у погледу млечних масти, оно што је у млеку не одговара ономе што пише на декларацији и није у њему 2,8 одсто млечне масти него много мање", прецизирао је Недимовић.

Он је навео и да млеко тог произвођача не садржи ништа што би било штетно по здравље па они који су га конзумирали не морају да се плаше.

Проблем са парадајзом биће решен за пар дана

„Проблем са парадајзом биће решен за пар дана, када нам се отварају нова тржишта, као што је оно у Црној Гори, а извоз у Босну и Херцеговину је већ кренуо, изјавио је јутрос министар пољопривреде Бранислав Недимовић и најавио да ће у понедељак ићи у Лесковац и разговарати са произвођачима.

Недимовић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да је ове године увоз парадајза у Србију мањи за 2.500 тона него лани у исто време.

Говорећи о ценама парадајза, он је истакао да држава не може да одређује његову цену, већ је посао државе да отвори просторе за извоз, потписује међународне трговинске споразуме и слично.

Када је реч о жалбама да је увозни парадајз преузео наше тржиште, Недимовић је навео да је Србија ради заштите своје производње од 15. јуна до 15. септембра увела царине на увоз парадајза из Европске уније и трећих земаља.

Истакао је и да су садашњој ситуацији на југу Србије где произвођачи због ниске цене поклањају парадајз, допринеле временске прилике.

"Април и мај на југу Србије су били са доста кише па је зревање парадајза померено за две до три недеље и уместо да он стигне 5. или 10. јуна, он је у великим количинама стигао у време када је знатно јефтинији", објаснио је министар Недимовић.

Додао је да је проблем направило и то што је и у Грчкој, где ми традиционално извозимо доста парадајза, он такође јефтин.

Навео је да држава, иако не може да одређује цену парадајза, може да улаже у његову производњу, како би он био квалитетнији, боље упакован и сортиран тако да може да одговори захтевима тржишта и то ће и радити.

"Доста смо пара дали кроз субвенције за пластенике, за системе за наводњавање, али очигледно да морамо да радимо и на едукацији везано за захтеве тржишта", истакао је он.

Недимовић је најавио да ће се ускоро изаћи са, како је рекао, једним добрим пројектом везаним за ивањички кромпир чиме ће и тај проблем бити стављен ад акта.

Говорећи о жетви, истакао је да је жетва пшенице скоро готова и да ћемо имати за 17 одсто већи род него 2020. која је била једна од рекордних година.

Када је о кукурузу реч, навео је да је све кренуло добро, али да ће на крају много тога ипак зависити од кише, односно колико ће падавина бити у наредном периоду.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести