Нема више превелике потражње за брашном

НОВИ САД: Млинови и фабрике сточне хране раде уобичајено као што је то било и пре увођења ванредне ситуације изазване пандемијом ЦОВИД-19.
brasno
Фото: pixabay.com

Директор  предузећа ДЕМ из Кулпина, највећег млина у Покрајини, Михал Довичин, каже да у погону пшеничног млина и мешаони сточне хране не постоје отежавајуће околности које би пореметиле снабдевање тржишта брашном за домаћинства нити дистрибуцију сточне хране фармама и малопродаји.

– Премда је на почетку епидемије била повећана потражња за брашном, сада тога нема – наводи Довичин. – Једино што немамо амбалажу за паковање од килограма, али очекујемо да се и та производња стабилизује јер све донедавно највише се тражила амбалажа за 25 клиограма брашна. Пшеницу купујемо на нашем тржишту па је у том делу посла све како треба да буде. Већ је увелико почео и извоз брашна за Космет, док трговање том намирницом са Северном Македонијом, Црном Гором, БиХ... сада поново иде без застоја, после забране извоза брашна десетак дана. Домаће количине пшенице су превелике у односу на наше потребе, па нас треба пустити да мељемо и брашно продајемо изван земље. 

Довичин је навео да је погон пшеничног млина опремљен технологијом која може за 24 часа да самеље 300 тона жита, а капацитет погона сточне хране је десет тона на сат.

Довичин наводи да се ни у производња сточне хране за живину, свиње и говеда није ништа променило, да се купују уобичајене количине и да фармере ни малопродајне пољопривредне апотеке није била уплашила новонастала ситуација због коронавируса, па је потражња као и пре епидемије.

– Нисмо уочили јагму за сточном храном већ су се фармери  снабдевали онолико колико треба за краћи период – истиче Довичин.


Сточарима понестаје кабаста храна

Председница Савеза удружења одгајивача говеда Сања Бугарски каже да на тржишту има да се купи сточне хране, али да сточарима понестаје кабасте хране и да с нестрпљењем очекују да крајем месеца почну први откоси детелине.

– Лагери нам се полако смањују, и уједно се прибојавамо да ће фабрике сточне хране подићи цену концентрата – наводи Сања Бугарски.

Истовремено, „Агропрофит”, у чијем је саставу и Производна група одгајивача товних раса, замолила је Владу и Министарство пољопривреде да интервенишу да би  се што пре завршила размена меркатилног кукуруза за живу јунад.


Ипак, највеће задовољство представља му то што је свих стотину радника ДЕМ-а здраво и придржава се мера заштите, које је предузеће увело чим је епидемија избила.

– Одмах при уласку мери им се телесна температура без контакта, затим пролазе кроз подну дезобаријеру, имају маске, рукавице и дезинфекциона средства. У трпезарију не улазе сви ођедном, већ у групама, где су на удаљености једни од других – наводи Довичин. 

У млину „Банатски клас” у Баваништу ситуација је иста, с тим што тај млин меље жито за људску исхрану и за сточну храну, и не бави се производњом друге хране за животиње.

– Око 35 радника долази на посао сваки дан, једино што смо скратили радно време, али, опет, капацитет млина је искоришћен сасвим па се свакодневно самеље 170 тона брашна за домаћинства и за храну за стоку – казао је Далибор Стојинов. – Ни у испоруци се није ништа променило, снабдевамо трговинске радње, пољопривредне апотеке и радимо директну продају за домаће фармере.

        З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести