Ниска откупна цена млека угрожава опстанак сточара

НОВИ САД: Због изузетно ниске откупне цене сировог млека, која у претходних шест година у просеку износи непуних 30 динара по литру, Удружени произвођачи млека одржаће данас састанак на Новосадском сајму.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

Они позивају премијерку, министра финансија, правде, трговине и пољопривреде, као и председника Привредне коморе Србије на заједнички радни састанак с фармерима и млекарама, како би покушали да пронађу одрживо решење за млечно говедарство Србије.

Председница Савеза удружења одгајивача говеда у Србији Сања Бугарски је у обавештењу навела да ниске откупне цене сировог млека у овим глобалним економским променама, високих цена улазних сировина, убрзано деградирају рад и опстанак произвођача млека. Апел је упућен испред удружених фармера који су чланови и других удружења.

- Произвођачи млека раде 365 дана у години, без права на годишњи одмор, славу, прославе, с отежаним условима рада, без радног времена. Својим радом доприносе развоју друштва и привреде на више начина, а након уплата доприноса и одласком у пензију која је нижа од социјалних давања људима који су социјални случајеви то и сами постају - навела је Бугарски у име призвођача млека.

Она је указала и да су највећа улагања у пољопривреди управо у тој области, пошто је по једном грлу или високомлечној крави неопходно инвестирати око 10.000 евра да би се испунили сви неопходни услови за достојан узгој тих животиња.


Без говедарства нема ни пољопривреде

- Уколико не постоји говедарство, не може да постоји ни пољопривреда - истакла је Сања Бугарски. - На врху пирамиде у пољопривреди је говедарство и производња млека, па онда долазе све остале лакше обновљиве гране. Произвођачи млека налазе се на дну и нестаће ако се овако настави и у Србији онда неће постојати производња млека, а самим тим ни меса.


- Држава Србија све ове године издваја средства да нас подстакне и олакша производњу, међутим, због неповезаног система у ланцу ове производње, злоупотребе прерађивача и других чинилаца, зарада не завршава код нас, него се на перфидан начин прелије у туђе yепове -  каже Сања Бугарски.

По њеним речима, произвођачи млека покушавали су на све могуће начине да изврше притисак на прерађиваче да се удостоје и цену сировог млека подигну толико да фармери не пропадну и не заврше у банкроту, али да је све то било безуспешно.       

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести