Ниске цене, мања потрошња и велики увоз муче сточаре

БЕОГРАД: Цена товљеника са српских фарми тренутно је од 140 до 160 динара по килограму, а домаћи произвођачи се суочавају са високом ценом кукуруза која учествује и до 70 одсто у формирању цене живе стоке, ниском откупном ценом и великим увозом, изјавио је Танјугу секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС Ненад Будимовић.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

На тржиште Србије је из ЕУ у претходних девет месеци увезено 16.000 тона свињског меса у вредности од 44 милиона евра, рекао је Будимовић.

Разлог је то, објашњава, што је Кина престала с увозом због пандемије и епидемије Афричке куге свиња у Европи, па су се појавили велики тржишни вишкови у ЕУ.

Још немамо прецизне податке колико је пала потрошња меса, јер су угрожени туризам и угоститељство због пандемиједа, а нема ни слава и сличних манифестација где је била велика потрошња, навео је Будимовић.

"Милсим да ће резултати тек показати у наредних месец-два да је пехрамбена индустрија онај први ударац добро издржала, да није било несташица, али треба мислити како у будућности то све одржати на једном нивоу самодовољности са неким благим тржишним вишковима за извоз“, рекао је Будимовић.

Каже да треба размишљати о новиим тржиштима, попут Кине, Вијетнама и Филипина и о пласману готових производа на та тржишта, јер су процене Светске организације за храну (ФАО) да ће тамо потрошња расти за око 22 процента.

Наша држава је склопила добре спољнотртговинске аранжмане са тим земљама, али ваља радити још на прирпемама за њигхову реализацију, нагласио је Будимовић.

Казао је да је зато ПКС је предложила Министарству пољпривреде да оберзбеди различите видове подстицања великих домаћих произвођача и прерађивача меса који то могу да реализују и који уз себе могу да вежу и мале сточаре.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести