Нова правила за извоз воћа и поврћа у Русију

НОВИ САД: Након Уредбе Владе Србије о новој евиденцији извозника воћа и поврћа у Русију пут од српске њиве до руске трпезе је контролисан.
jabuke
Фото: pixabay.com

Наиме, да би постојао потпуно контролисан пут наших пољопривредних производа од произвођача до извозника, односно увозника, установљен је јединствен систем и централна база података, чиме се фокус ставља на извознике свежег воћа и контролу порекла пољопривредних производа.

Извозом воћа и поврћа може се бавити само правно лице које има у власништву и закупу хладњачу капацитета 500 тона воћа или 200 тона поврћа, а једино оно може бити и уписано у евиденцију извозника.

Услов је да има сопствену или уговорену производњу, простор за класирање и фитосанитарни преглед, као и запосленог за послове заштите биља који има високо образовање пољопривредне струке. Контролу квалитета српског воћа и поврћа на извозном царинском терминалу заједнички ће обављати инспектори српске фитосанитарне службе и руске федералне. Усаглашени су и прописи и принципи рада.

Сваку пошиљку воћа и поврћа пореклом из Србије мораће да прати фитосанитарни сертификат и декларација о безбедности прехрамбених производа биљног порекла.

Јасно је назначено и какав квалитет амбалаже извозници морају да испоштују.

У Владином акту наведено је и да фирма може бити избрисана из регистра уколико фитосанитарни инспектор утврди да више не испуњава неке од услова Уредбе.


Извоз расте

Иначе, извоз робе из Србије у Русију расте: током прошле године извезли смо петину више воћа и поврћа. Најтраженија је јабука.

У европске супермаркете годишње оде више од 200.000 тона, а највише у Русију – 75 одсто. 


Министар пољопривреде и водопривреде Бранислав Недимовић објашњава да је таква уредба била потребна да би се спречиле евентуалне малверзације, додајући да је било свега и свачега на терену.

Зато уводимо нова и строжа правила за извознике, објаснио је Недимовић и додао да је било и реекспорта робе која уопште није пролазила кроз Србију, лажирања наших сертификата.

Било је потребно да то урадимо јер укупан извоз стално расте и захтева другачија правила и процедуре, поручио је министар.

З. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести