Новци за развој и останак младих на селу

Млади пољопривредници из Аутономне Покрајине Војводине добили су новчану помоћ, као подршку за развој газдинстава и производње у руралним подручјима Војводине.
Novci za razvoj i ostanak mladih na selu  Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић уручио је 94 уговора корисницима који су остварили право на помоћ на основу конкурса који је био отворен раније.Радојевић је истакао да је та инвестиција укупно коштала 165 милиона динара, а да је ресорни секретеријат издвојио сто милиона.

“То је мера аграрне политике која се спроводи први пут, а којом стимулишемо млађе пољопривредне произвођаче између 18 и 40 година”, казао је покрајински секретар, објашњавајући да је то подстицај Покрајинске владе да би се допринело останку младих на селу и демографској обнови села у Војводини.” Истовремено је кроз реализацију тог конкурса регистровано 35 нових пољопривредних газдинстава, а на тај начин смо помогли младима у сеоским срединама у Војводини да заснују и започну своју пољопривредну производњу, а на располагању им стоје и све остале мере аграрне политике и подршка Покрајине.”

Секретеријат ће младим пољопривредницима 75 одсто новца исплатити авансно, а 25 одсто по реализацији инвестиције. При томе, минималан износ који је додељен износио је до 500.000 динара, а максималан 1,2 милион. Од 94 потписника уговора, 44 су жене, а исто толико их је млађе од 25 година, док је њих 24 завршило факултет.

Двадесетдеветогодишњи пољопривредник Бојан Обрадовић из Футога добио је помоћ од око милион динара, што ће проширити његову производњу у пластеницима, којом се иначе бави.

“Примарна делатност ми је производња расада, тако да ће ми за следећу годину то бити сјајан подстицај, а сама производња ће ми бити интересантнија и једноставнија”, казао је Обрадовић, објашњавајући да је пољопривредом почео да се бави још 2003. године, иако се у његовој породици нико до тада није њоме бавио. “Тешко је, али има ту доста места за новотарије, а нама младима је доступан и интернет па су нам сазнања лакше доступна него старијима. Ипак, имплементација знања је компликованија па је за искуство потребно доста времена.”

Највеће интересовање на конкурсу владало је за даљи развој и унапређивање биљне производње те је у ту област инвестирано 115 милиона динара а потписана 63 уговора. За унапређивање развоја сточарства додељено је 28 уговора, чија је вредност 44,5 милиона динара, док су за прераду млека, меса, воћа и поврћа потписана три уговора у вредности од 4,5 милиона динара.

Тридесетдвогодишњи Горан Мрђен из Турије почео је да се бави пољопривредом када се пре две године из града преселио у село. Он је конкурисао за отварање сточне фарме те ће уз помоћ Покрајине успети да оствари свој циљ.

“Вратио сам се на село јер ми живот у граду није одговарао и јер сам одлучио да се бавим сточарством и да правим месне производе, а најпре бих волео да узгајам свиње”,  казао је Мрђен, објашњавајући да је на конкурсу добио 830.000 динара, од којих ће купити прасиће које ће сам даље узгајати пошто је, по његовим речима, тако много исплативије.

Марко Лукић из Лукићева добио је 1,15 милион динара за куповину трактора који му је неопходан за површинске радове на земљи и припремање кабасте хране за говеда.

“Завршио сам Пољопривредни факултет, а посао нисам могао да нађем, па сам остао на селу и, мало-помало, дошао до тога да проширим имање и кренем да се бавим сточарством”, казао је Лукић, објашњавајући да је субвенција Покрајине за, како је рекао, ситне пољопривредне произвођаче,   ветар у леђа.

 В. Бијелић

Мере за ублажавање штете од суше тек након жетве

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић истакао је јуче да ће након жетве, заједно с ресорним Министарством, изнети предлоге за ублажавање штете од суша.

“Усагласили смо одређене мере које ће свакако допринети олакшању постојеће ситуације, а чекамо да добијемо одговарајуће резултате с терена и тек после жетве ћемо пољопривередницима изнети предлоге који ће великим делом допринети спречавању последица суше”, казао је Радојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести