Нови српски трактор стиже из Бачке Паланке

БАЧКА ПАЛАНКА: На тржишту ће ускоро бити доступан трактор снаге 90 коња домаће производње из бачкопаланачке компаније „Мајевица сервис доо“, намењен малим и средњим пољопривредним газдинствима.
t
Фото: Majevica servis doo

Испитивање тржишта је показало би управо трактор ове снаге омогућио наведеним газдинствима да обављају све неопходне операције, каже за наш лист менаџер продаје ове компаније, Ненад Николчић.

Он додаје да су истраживањем дошли до податка да се просечна површина газдинства у последњих 20 година повећала за 13 одсто, те из овог предузећа сматрају да би њихов трактор могао да задовољи потребе више од 50 одсто газдинстава у нашој земљи. Као главну предност овог трактора у „Мајевица сервису“ истичу обртни моменат од 320(Нм) на точковима, док остали трактори имају 280(Нм).

- Трактор има 90 коњских снага, Перкинсов мотор, „Carraro“ трансмисију, напред извод за кардан и предњу хидраулику, климу ... Што се тиче набавке делова, набављамо их из Италије, Немачке и Енглеске. Учешће домаће производње у домаћем трактору је 40 одсто када је у питању прототип. Серијска производња ће нам обезбедити да више од половине вредности трактора буде преференцијално домаћег порекла – објашњава Николчић и додаје да су сви производни капацитети спремни за серијску производњу, као и двадесетак домаћих коопераната који ће их снабдевати потребним компонентама.


Ускоро и цена

Оно што пољопривреднике интересује је и цена новог трактора, али о њој још увек није могуће говорити.

Ненад Николчић истиче да је разлог тржиште челика које је веома нестабилно, те цене расту по 15-20 одсто на месечном нивоу. Идеја ове компаније јесте да буду конкурентни квалитетом, а не ценом, додаје он.


- Ми као фабрика ћемо изаћи са програмима финансирања газдинства, где нећемо продавати само трактор него ће поред њега ићи још три, четири прикључне машине, уз могућност отплате како новчаним средствима тако и у житарицама. Наш циљ првенствено је да се застарела механизација обнови и да пољопривредници буду у могућности да то учине на финансијски приступачан начин – каже Николчић.

Додајмо да је „Мајевица сервис“ из Бачке Паланке је позната по производњи више од 70 врста прикључних машина, између осталог, пнеуматских сејалица, цистерни за осоку, једноосовинских приколица, сетвоспремача, берача, тањирача, итд. Такође, у циљу очувања животне средине, у овој компанији пољопривредницима нуде и један занимљив производ, еко дрљачу. Пошто су хемијска средства за прскање све скупља, а корови постају отпорни на одређене препарате, еко дрљача представља идеално решење. Слепо чупање корова је исплативије него класично сузбијање корова са међуредним шпартачима, појашњавају из ове бачкопаланачке фабрике.

Т. Пачи

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести