Обустављен стечај у пољопривредном предузећу "Тараш"

ТАРАШ: Решењем Привредног суда у Зрењанину обустављен је стечај у пољопривредном предузећу „Тараш“ из истоименог села, јер је усвојен план реорганизације чијом реализацијом би требало да буду решени пословни проблеми у које је запао овај колектив.
taras
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

План реорганизације је суду поднео стечајни управник Василије Јовановић, који ће наредних година надгледати његово спровођење. Истим решењем суда Јовановићу је одређена награда за рад у износу од 6,7 милиона динара.

На челу предузећа и у наредном периоду ће бити доскорашњи законски заступник Милан Репија, са месечном нето платом од 85.000 динара. За стручно лице које ће бити ангажовано на спровођењу плана реорганизације одређен је Жика Кеврешан, уз накнаду од 33.843 динара месечно. 

Према усвојеном плану, одређене категорије поверилаца намирене су у року од четири до 14 дана од правоснажности решења. Предузећу „Брамар плус“ из Ђурђева, које је и поднело захтев за отварање стечаја, укупно потраживање ће бити исплаћивано у наредних десет година, са грејс периодом од две године. Вишемилионска потраживања имају и Жељко Лазић из Елемира и ЈВП „Воде Војводине“, која ће им бити намирена под истим условима. Иначе, део потраживања Лазића, од 20,2 милиона динара, као и фирме „Брамар плус“, од 30,3 милиона динара, конвертована су у уделе у капиталу предузећа.

Стечај у пољопривредном предузећу „Тараш” отворен је почетком септембра прошле године на предлог предузећа „Брамар плус“ из Ђурђева, због дуга од 77.844.787 динара. Суд је констатовао да је у тренутку отварања стечаја рачун предузећа „Тараш“ доо непрекидно био у блокади 276 дана, односно од 4. децембра 2020. године, на износ од 1.552.082 динара.

Предузеће „Тараш“ доо основано је у децембру 2000. године и бави се пољопривредном производњом. Према подацима из Агенције за привредне регистре, највећи деоничари предузећа били су „Брамар плус“ из Ђурђева, са око 39,5 одсто удела, и Жељко Лазић са 39 одсто удела.

„Тараш“ доо је већ годинама у проблемима. Пре четири године, Привредни суд је усвојио унапред припремљени план реорганизације, који је требало да помогне предузећу да изађе из тешкоћа. То се очигледно није догодило и стечај је био логичан потез. Иако претходни покушај реорганизације није успео, „Тарашу” је очигледно дата још једна шанса.

Ж. Б. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести