Од 1. јула женама на селу породиљска надокнада

За неколико дана, од 1. јула, и пољопривреднице на селу имаће право на накнаду за породиљско одсуство. Наиме, изменама Закона о финансијској подршци породици с децом, који је усвојила Скупштина Србије и који ступа на снагу 1. јула, држава је први пут изашла у сусрет пољопривредницама тако што им је омогућила да остварују право на накнаду за породиљско одсуство.
с
Фото: Илустрација

Међутим, то право неће моћи да остваре све пољопривреднице већ само оне које су редовно уплаћивале доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, што подразумева и да су власнице газдинства. По тумачењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, новчану накнаду по основу рођења и неге детета у трајању од године моћи ће да остваре и мајке које су пре 1. јула 24 месеца пре рођења дета биле носиоци породичног пољопривредног газдинства и имале статус лица које самостално обавља делатност према закону којим се уређује порез на доходак. Основ за утврђивање месечне накнаде пољопривредницама биће висина накнаде осталих прихода, као и плаћени доприноси за обавезно социјално осигурање у 18 месеци пре рађања детета.

Новчану накнаду моћи ће да остваре и мајке које су пре 1. јула 24 месеца пре рођења детета биле носиоци породичног пољопривредног газдинства

Тек када Закон о финансијској подршци породици с децом почне да се примењује, знаће се колико тачно пољопривредница може остварити то своје први пут стечено право. Много пољопривредника, па и пољопривредница, има регистровано пољопривредно газдинство, али не уплаћује редовно пензијске и социјалне доприносе па самим тим неће моћи да остваре поменуто право. Тренутно је у систем обавезног ПИО осигурања укључено 132.460 пољопривредних осигураника, од чега је 58.140 жена, али то не значи да ће свака од њих родити дете нити да су у доби када то могу да учине.

Љ. Малешевић

Посебна нега до пете године живота детета

Осим права на једногодишњу новчану надокнаду по рођењу и неговању детета, пољопривреднице тим законским актом остварују и право да, уколико је детету због здравственог стања, а на основу мишљења надлежне комисије Фонда ПИО, потребна посебна нега, добијају и остале накнаде по том основу, и то најдуже до пете године живота детета.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести