Одобрен извоз јунетине и млека у Саудијску Арабију

Управа за храну и лекове Саудијске Арабије дозволила је увоз јунећег меса, млека и млечних производа из Србије на тамошње тржиште.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

- То је добра вест за домаће сточаре, али за наредни период јер тренутно располажемо са скромним фондом говеда – казао је за “Дневник” аграрни аналитичар из Новог Сада Чедо Кецо.

Извоз млека, указао је Кецо, могао би лашке да се оствари уколико се буду сачувувала стада крава музара, пошто имамо довољно прерађивачких капацитета.

- Колико нам је бројно стадо крава музара нико не зна поуздано, али ако успемо да одржимо годишњу производњу млека од милијарду литара, онда би трећина могла да се прода ван граница наше земље - казао је Кецо.

Он је напоменуо да о извозу млека говори на основу тренутне ситуације због суше.

- Приноси кукуруза, соје и сунцокрета биће далеко нижи од просечних, а род недовољно квалитетан, па се стрепи да ли ће бити довољно сточне хране и каквог ће бити квалитета јер стока неће напредовати ако се не храни добро - нагласио је Кецо.

Што се тиче извоза домаће јунетине, казао је наш саговорник, за почетак би могли у Саудијску Арабију месечно извести 20 тона меса, али би се те количине могле и знатно повећати.

- У два трунуса, наредних девет, односно 18 месеци, могли би продати 18.000 тона јунећег меса. Та количина меса могла би да стигне до тамошњих потрошача ако наши сточари у два турнуса отхране 30.000 комада јунади просечне тежине 600 килограма - каже Кецо.


Одлична прилика за произвођаче хране

Најновијом одлуком Управе за храну и лекове Саудијске Арабије, извоз говеђег меса, млека и млечних производа и формално је одобрен па ће тако после више од 40 година млеко и млечни производи моћи да се извозе у ту земљу, а воће и поврће се већ несметано могу извозити.

Могућност пласмана српских производа на ово високоплатежно тржиште оцењује се као одлична прилика за наше произвођаче хране, посебно у ситуацији када цене хране достижу рекордне нивое.

Вредност размене Србије и Саудијске Арабије стално расте и лане је износила девет милиона долара, а за првих шест месеци шест милиона долара.


Наводи да Србија има квалитетна грла стоке и да цена живе ваге јунади одговора и товљачима и кланичарима.

- Килограм живе мере сада се креће од 3,2 до 3,5 евра, а у Саудијској Арабији килограм јунећег меса кошта више од десет евра – казао је Кецо и нагласио да, према истраживањима “Агропрофита”, у Саудијску Арабију јунеће месо стиже из Бразила и Аргентине, али да је нижег квалитета него што је јунетина произведена у Србији па се ту види шанса за домаће извознике. - Једино што овдашњи кланичари морају да схвате да јунад морају да плате, да нема више јефтине јунетине испод производне цене.

Он каже да види шансу да се број говеда увећа јер има назнака да се прихвати предлог “Агропрофита” и у аграрном буyету за 2023. годину Министарство пољпривреде повећа подстицај по грлу стоке на 20.000 динара, уместо садашњих 15.000 динара.

- Уколико наредне године сточари буду добијали од државе по 20.000 динара по грлу говеда, то би их подстакло да увећавају стада јер је управо захваљујући добрим досадашњим подстицајима домаће сточарство почело да се опоравља – казао је Кецо.

        З. Делић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести