Одржан Дан поља јесењих култура Института за ратарство и повртарство

Традиционална манифестација ''Дан поља јесењих култура'' коју организује Институт за ратарство и повртарство из Новог Сада одржана је на огледним пољима на Римским Шанчевима.
dani_polja__3
Фото: Покрајинска влада

Иначе, у години када обележава осам деценија постојања, Институт је добио статус институције од националног значаја. ''Дану поља јесењих култура'' између осталих присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

Градоначелник је честитао Институту на плодоносним резултатима, и пожелевши му напредак још бржим темпом, рекао да ће у Граду увек имати партнера.

Фото: Град Нови Сад

“Најбоља потврда наше добре сарадње огледа се у томе да Град сваке године омогућава Институту бесплатно коришћење преко 600 хектара пољопривредног државног земљишта путем програма Управе за привраду. Надам се да ћемо заједно са Министарством пољопривреде изаћи у сусрет Институту на предлог да тај закуп буде договорен дугорочно, како би боље стратешки деловао. Пратећи политику републичке и покрајинске владе, Град из буџета подржава пакет мера подстицаја за новосадске пољопривреднике, пре свега у области органске производње, али и за пољочуварску службу, за пољске путеве, ветрозаштитне појасеве, водо-канале. Учешће пољопривреде у БДП-у Србије је око 10 посто, што је изнад европског просека и показује колики је значај пољопривреде за развој наше државе”, нагласио је градоначелник Вучевић.

Фото: Град Нови Сад

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, указао је на значај сарадње Покрајинског секретаријата за пољопривреду и ове научне установе, која се конкретно огледа у заједничком учешћу у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија – Мађарска.

Др Радојевић је истакао да је реч о првом европском пројекту, где је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство водећи партнер, уз огромну подршку Института.

„Основна идеје пројекта је реализација демо стакленика са савременим мерним инструментима. Они ће бити смештени на Институту, али и на још три локације широм Војводине- средњим пољопривредним школама у Футогу, Руми и Вршцу“, рекао је ресорни секретар и додао да је намера да стакленици на најбољи начин послуже у едукацији младих пољопривредника у Војводини.

Фото: Покрајинска влада

Радојевић је навео да је данашњи дан, такође, идеална прилика да пољопривредници стекну праву слику о новим достигнућима када је реч о генетици и оплемењивању, те новим сортама и хибридима, који треба да одговоре на све изазове новонасталих климатских промена. Осврнувши се на успехе Института, ресорни секретар је навео да ова установа даје свој пуни допринос томе кроз учешће како у домаћим, тако и у међународним пројектима.

Он је подсетио окупљене пољопривредне произвођаче на актуелне мере аграрне политике, истичући да је стратешко опредељење Покрајинске владе субвенционисање малих и средњих произвођача, истичући и да буџет за аграр никада није био већи, с обзиром да су велики произвођачи тренутно окренути ИПАРД програму и средствима Европске уније. Значајан део новца, како је још навео, Покрајинска влада усмерила је за капиталне инфраструктурне пројекте у овиру система за наводњавање, за противградне мреже, односно антифроз системе, али исто тако и за производњу у заштићеном простору.

Фото: Покрајинска влада

Ресорни секретар је рекао да је посебан акценат и даље на младим пољопривредницима до 40 година, који треба да буду мотор развоја пољопривреде у нашој покрајини, као и женама носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава.

Радојевић је честитајући Институту Дан поља, изнео очекивања да ће се и даље наставити са значајним издвајањима за пољопривреду.

Према речима директора Светлане Балашевић-Тубић ова манифестација представља целокупан програм Института који нуди пољопривредним произвођачима, па су ту кукуруз, сунцокрет, крмно биље, шећерна репа, лековита биља, соја, уљана репица и друго.

Фото: Град Нови Сад

“Наши произвођачи овде могу да виде нове сорте и хибриде који су супериорнији јер прате климатске промене, и имају већу толерантност, а све у циљу постизања виших приноса, и да пољопривреда буде профитабилан посао. Показујемо им и технологију, учимо их како да остваре генетски потенцијал наших сорти, а на располагању су им и истраживачи с којима могу да размене искуства”, казала је Светлана Балашевић-Тубић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести