Одржана радионица "Корак по корак до био - баште"

НОВИ САД: У оквиру пројекта "Органска пољопривреда за ВАС" који организује Удружење "Лука знања", а који се реализује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, одржана је радионица "Корак по корак до био баште" у банатском месту Крајишник.
biobassta, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Заинтересовани пољопривредници су могли да сазнају шта је то био - башта и који су њени основни елементи, где се и како може пројектовати био - башта, које су њене агроеколошке специфичности, којим се елементима врши биолошка контрола, али и на који начин свако може пројектовати план своје био - баште.
Напоменуто је да био - башта најстарији облик гајења култивисаних биљака, а назначено је да примена екологије у пољопривреди, односно спој агротехничких мера укомпонован са простором, представља важан корак у очвању човекове животне средине.
Пољопривредници су били најзаинтересованији за начин ђубрења, као и прављења заштитних појасева око био - башта. 
Наведени су неки примери добре праксе код нас и у иностранству помоћу којих је учесницима данашње радионице подробније објашњен процес органског узгоја култура у био - баштама, али и представљена шанса за развој агроекотуризма који је све развијенији у земљама развијеног Запада.
Координаторка на пројекту "Органска пољопривреда за Вас", чији је медијски покровитељ агенција Танјуг, Др Зорана Срећков казала је да је циљ данашње радионице садржани у идеји да се људи подсете ствари које су већ чули на раније одржаним предавањима у вези са органском производњом.
"Велики број људи је већ прошао процес едукације, ми их подсећамо на неке основне појмове у вези са прављењем био - баште и увођењем агроеколошких принципа и агротехничких мера који ће им помоћи да своје баште претворе у био - баште", казала је Срећков истакавши да су приметан велики напредак током реалзације пројекта "Органска пољопривреда за ВАС", јер људи размишљају о органској производњи култура не само на основу производње здраве и квалитетне хране, већ у смеру да је то један он предуслова за очување животног простора.
У складу са тиме, као најпозитивнију ствар у реализацији тог пројекта, координаторка је истакла да је велики број заинтересованих пољопривредника видео могућности за развијање нових зелених послова, а додаје да је анимиран је и одређени број младих, што, према њеној оцени, представља мале искораке у остваривању великог циља.
Коментаришући раније фазе пројекта, она је казала да су реакције пољопривредника веома добре на приручник о органској производњи расада, који се оцењује као једини приручник за производњу по органским принципима у Србији, а његов значај је утолико већи ако се у обзир узме да је расаднички период веома опасан и захтева знања која се морају применити да би се добио квалитетан расад.
Реализација пројекта "Органска пољопривреда за ВАС" наставља се и током следеће године, а координатори пројекта се надају да ће што већи број људи схватити све значаје органске производње култура, са посебним акцентом на анимирање младих пољопривредника и едукацију.
У оквиру тог пројекта већ је завршено са писањем, израдом и штампањем публикације о органској производњи расада, а раније је и одржана трибина у Новом Саду на којој је тај приручник представљен и подељен пољопривредницима који су заинтересовани за органску производњу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести