Омануле кајсије, будућност је у јабукама

НОВИ САД: Лето је и сезона је воћа, тренутно на пијачним тезгама има највише бресака, док су кајсије, трешње и вишње већ прошле. Стижу јабуке, крушке, шљиве… У односу на прошло лето, рекло би се да су цене мало ниже. Килограм бресака, рецимо, може се купити за 50 и 60 динара.
jabuke
Фото: pixabay.com

Колико ћемо имати воћа овог лета још се сабира, па подсећамо на то да је лањски укупан род воћа у Србији био 1,4 милион тона, а да је  2013. година била рекордна – свег воћа узбрано је 1,53 милион тона.

По речима проф. др Зорана Кесеровића с Пољопривредног факултета у Новом Саду, иначе и председника Удружења војвођанских воћара, ова година ће бити умерено родна, због климе.

Током фебруара и марта мраз и ниске дневне температуре наудиле су кајсијама, вишњама и трешњама, па проф Кесеровић истиче да ће приноси  свег воћа бити око 50.000 тона мањи.

Род кајсија је ове године подбацио између 65 и 70 одсто, истакао је  Кесеровић, рекавши да је на стаблима у равници до стотину метара надморске висине због мраза и великог минуса током дана у време цветања род сасвим уништен, док је клима стаблима кајсија на вишим подручјима умањила принос од 20 до 40 одсто.

Трешње и вишње су прошле, и сумирајући овогодишњи род, проф. др  Кесеровић каже да ће вишње и ове године бити међу десет извозних врста, али да ће и трешње, ако не ове године, оно догодине, исто бити у тој групи воћа.

Вишње су добро родиле и крупнији род имао добру цену – 55 динара килограм на велико, али облачинска вишња је била јефтина, 25 динара, због препродаваца. Цена килограма трешња била је реална: у малопродаји су почеле с 250 динара, а касније су коштале знатно ниже, премда су биле десет одсто јефтиније него лане, казао је наш саговорник.


Добра понуда снизила цену лубенице

Лубенице су поврће, али смо научили да их једемо током лета уз воће, као освежење, и већ су због климе и другачијег начина производње у понуди.

Килограм лубеница тренутно се на новосадским пијацама продаје за 30 динара, што произвођачима никако не одговара јер тргујући на велико добијају десет до 13 динара. У Ковиљу, надомак Новог Сада, познатом по узгоју лубеница, килограм се продаје и за 20 и 25 динара. Због ниске цене, бостанџије више не нуде лубенице на парче, што је, иначе, прошле године било уобичајено.

Фото: pixabay.com

Пре две седмице на велико су коштале 20 и 25 динара килограм, а у малопродаји 40 динара, али због добре понуде цена је пала, каже председник Удружења „Повртар” из Идвора Јовица Калин, наводећи да на домаћем тржишту нема више увезених, првенствено из Грчке, већ да се нашим купцима нуди само домаћи род.


Брескве су, наводи директор Земљорадничке задруге „Воћар” у Сланкамену Никола Котарац, солидно родиле па ће, као и лане, 60 одсто бити продато руском тржишту, око 1.500 тона , а остатак је понуђен домаћим купцима у малопродаји и део за прераду.

По његовим речима, од ове сезоне задруга откупљује све врсте воћа од газдинастава дуж фрушкогорског региона па и шире, који немају могућности за складиштење.

Овог лета килограм бресака сорте калдези откупљујемо на велико по 50 динара килограм, што је солидна цена, каже Котарац и додаје да за месец дана креће берба јабука сорте муци, које ће одмах ићи ка руским потрошачима,који воле да једу јабуке и пију ракију.

Уочавамо да се крче воћњаци под бресквама и праве јабучњаци јер је јабука, због приноса и цене, исплативија од брескве, па и другог воћа. Јабуке су за сада добро понеле па ће приноси бити слични лањским, закључује Котарац.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести