Општина Нова Црња финансира узорковање пољопривредног земљишта

НОВА ЦРЊА: Општина Нова Црња саопштила је да ће помоћи пољопривредним произвођачима са територије ове средњобанатске општине, тако што ће финансирати узорковање пољопривредног земљишта ради добијања података о садржају хранива, хумуса и реакцији земљишта.
seljak njiva
Фото: pixabay.com

То се чини како би се на основу добијених резултата одредиле потребне дозе и врсте ђубрива. Општина је навела да ће сваком пољопривредном газдинству и земљорадничкој задрузи финансирати анализу по два узорка, то јест узорке са две парцеле.

- Узорковање земљишта добија на важности због високих цена минералних ђубрива. Ове анализе су битне како се ђубриво не би набављало у већим количинама или било неадекватног састава азота, фосфора и калијума за одређене парцеле, односно да не би долазило до прекомерног или недовољног уношења ђубрива - наводе у Општини Нова Црња. 

У локалној самоуправи истичу да поступак узимања узорака подразумева неколико корака и саветују пољопривреднике како да то учине. Потребно је узорак земље ставити у ПВЦ кесу, а затим затворену полиетиленску врећицу у већу кесу, у којој је убачена етикета са подацима. 

Од података, неопходно је навести име, презиме и адресу корисника, катастарску општину, величину и број парцеле, дубину са које је узет узорак, као и шта је био претходни усев и који су наредни усеви, планирани у предстојеће четири године. Узорци се могу донети сваког радног дана у месне заједнице на подручју новоцрњанске општине, одакле ће их општинско возило покупити и однети у Пољопривредну стручну службу у Зрењанину. Контакт особа за додатне информације је Бранислав Дамјанов - 062/305 765.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести