Откупна цена репе 34 евра по тони

НОВИ САД: Компанија „Суноко” почиње кампању прераде шећерне репе у Производном центру Врбас, а очекује се да у току кампање буде произведено око 250.000 тона шећера. У овогодишњој кампањи, све три „Сунокове” шећеране – у Врбасу, Пећинцима и Ковачици, радиће у оптималном капацитету, а како поручују из компаније, очекује се и више него добра сезона, и поред свих изазова, посебно у току сетве и у првом делу вегетације.
secerna repa
Фото: Tanjug/printscreen

Ове године, упркос околностима током марта и априла, шећерном репом посејано је између 36.000 и 37.000 хектара, а током саме кампање прераде репе очекујемо натпросечне резултате, казао је директор компаније „Суноко” Слободан Кошутић.

Како је додао, добром организацијом и едукацијама које је спроводио њихов сировинског сектора под окриљем Истраживачко-развојног центра „Суноко”, који је у оснивању, успели смо да, заједно с нашим произвођачима, унапредимо пре свега заштиту од болести листа, која је ове године далеко ефикаснија у односу на раније године.

Говорећи о условима уговарања производње шећерне репе, истакао је да су они за 2021. годину, и поред изазова на тржишту шећера, повољнији у односу на уговор за 2020. годину.

Желимо да пружимо пуну подршку пољопривредним произвођачима да се што пре определе за ту производњу и на време започну све активности везане за успешну производњу шећерне репе. Понуђеним условима стимулишемо најбоље произвођаче да на време планирају производњу и приступе анализама земљишта, ђубрењу и основној обради земљишта јер ће само на тај начин и очекивани приноси бити већи. Основна цена од 34 евра по тони плативе репе, с бонусом за произвођаче који остварују натпросечну дигестију, остају непромењени у односу на уговор из 2020. Додатак у односу на претходни уговор је бонус у висини половине вредности семена преузетог за заснивање уговорене производње, додао је Кошутић.

Компанија „Суноко”, чланица „МК групе”, са своја три производна центра, најефикаснији је произвођач шећера у југоисточној Европи с годишњим извозом од 150.000 тона. Извозна тржишта су највећим делом земље у региону, имајући у виду циљ компаније да оствари лидерску позицију на Балкану.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести