Отворен 86. Пољопривредни сајам у Новом Саду

НОВИ САД: У Новом Саду данас је отворен 86. Међународни пољопривредни сајам, на коме ће своје производе и услуге представити 1.518 фирми, институција и организација из земље и иностранства. Ове године Сајам ће први пут имати Земљу партнера, Италију, и Земљу пријатеља, Тунис. 
sajam vucevic
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је на отварању да држава која има снажну пољопривреду, здраву земљу и добре домаћине, не треба да брине за своју будућност. 

У Србији је повећан ниво субвенција и преференцијалних кредита за пољоприведнике, само ове године будžет министраства пољопривреде је за седам милијарди већи него прошле године. Покрајинска влада обезбедила је подситацаје за младе пољопривреднике. Имамо политичку стабилност, а Србија је међународно призната земља. Захваљујући председнику Србије и Влади Србије, наши пољопривредници могу да пласирају своје производе, имају повлашћеније услове, што их тера да буду конкурентнији, рекао је Вучевић.

Он је посебно указао на потребу повезивања науке, пољопривреде и образовање. 

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Вучевић је указао и да је Србија ранијих година имала “запарложен аграр, промашене стратегије, спорне приватизације и катастрофалне резултате”, што  не сме да се заброави, када се говори о плановима за будућност у области пољопривреде.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић оценио је на отварању Сајма да “Србија нема нафту, море, злато, али има пољопривреду и храну”. 

То је ствар која треба да нас води у сектору прехрамбене индустрије. Ако у овоме не издоминирамо на овом наšем простору, ја не видим други део где бисмо такве резултате могли да постигнемо. Имамо суфицит од две милијарде евра, захваљујући одличној сарадњи с нашим пријатељима страним земљама, које су и ове године на Пољопривредном сајму, рекао је Недимовић.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Он је подсетио да је органска производња у фокусу у Западној Европи и позвао посетиоце да посете посебну манифестацију ресорног министрасртва посвећену управо органској производњи и српским производима. 

Срећан сам што је данас сунчан дан, али сам исто тако срећан што ће падати киша за два дана, додао је Недимовић. 

Потпредесдник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је пољопривреда најзначајнија развојна полуга српске економије и истакао да су томе допринеле мере републичке и покрајинске владе.

Покрајинској влади кључни приоритет је развој аграра, уложили смо до сада више од 20 милијарди динара на подстицајне мере за оснаживање пољопирведдника. Препознате су и нове категорије, попут младих до 40 година, жена на селу и пољопривредници из мањих општина. Обезбедили смо нове подстицајне мере за земљорадничке задруге и 50 милиона динара за куповину опреме, рекао је Милићевић.

Фото: Dnenvik (Filip Bakić)

Посетиоце Пољопривредног сајма на свечаном отварању поздравили су и амбасадор Туниса Сејф Алах Реџеп и помоћник министра пољопривреде Италије Франко Манцато, који су оценили да је Србија вишедеценијски партнер њихоивх земаља и да желе да та сарадња буде настављена.

Амбасадор Реџеб најавио је да ће Тунис, као Земља пријатељ 86. Међународног пољопривредног сајма, наступити са 12 компанија из Африке. 

Према његовим речима, оне ће представити углавном пољопривредно-прехрамбене производе, а на Сајам долазе како би пронашле партнере у Србији и региону. 

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Амбасадор Реџеб је позвао привреднике из Србије да посете њихов штанд, али и да учествују на Б2Б састанцима са фирмама из Туниса.

Италија је земља партнер, Србија и Италија имају 140 година дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства.

Пружам подршку италијанским компанијама које желе да послују на Балкану. Наше партнерство се не ограничава само на Пољопривредни сајам, већ желимо да наше две земље сарађују и ван оваквих манифестација. Сајам је само показатељ да наше компаније желе и могу заједно са српским да се развијају, рекао је помоћник италијанског министра пољопривреде Франко Манцато.

На Новосадском сајму први пут ће наступити и Удружење произвођача и дилера пољопривредних машина из Русије, а биће представљени и бројни новитети, с акцентом на прецизној и дигиталној пољопривреди. 

Пољопривредници из Србије и земаља региона могу да рачунају на ниже цене механизације, а најављени су попусти до 10 одсто.

У Поклон-игри за посетиоце награде су два трактора и сејалица. Агропанонка поклања "беларуса", а КИТЕ д.о.о. ће неког од посетилаца обрадовати "џон диром", а пнеуматску сејалицу припремио је ВГП Оздокен.

Златни спонзор Пољопривредног сајма је Ал-Дахра, која ће у Хали Мастер представити свој производни програм из 15 земаља.

Дан сточара је у четвртак, 16. маја, на Мањежу, а Бечејка и Ликра су спонзори. 

Породични дан је среда, 15. мај.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести