Папирологија паорима поједе 100 милиона динара

Административну процедуру регистрације пољопривредних газдинстава могуће је убрзати четири пута. Могуће је и пратеће трошкове смањити 80 процената уколико би она с папира прешла у дигитални свет, објављено је у анализи НАЛЕД-а.
Traktor ilustracija/S. Šušnjević
Фото: С. Шушњевић/Трактор илустрација

Пољопривредници су обавезни да доставе 89 података на више од десет различитих докумената, од којих је барем 60 одсто непотребно или се више пута понављају или пак постоје у базама других институција, наводи се у анализи у оквиру пројекта „Подршка реформи административних процедура” коју је НАЛЕД спровео уз подршку Немачке развојне сарадње и у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике.

НАЛЕД тврди да службеници податке затим ручно проверавају, чак и прекуцавају, због чега се непотребно губи време и може доћи до грешке и кашњења у исплати субвенција.

– Препорука НАЛЕД-ове „Сиве књиге е-аграр” предвиђа софтверско решење по којем би, уместо достављања документације и доласка на четири шалтера, сваки носилац газдинства имао налог на порталу Управе за аграрна плаћања и сам уносио податке о себи, члановима газдинства, парцелама, животињама и културама које гаји – рекао је члан Извршног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Пожаревца Бане Спасовић.

У регистру пољопривредних произвођача је више од 430.000 газдинстава, од којих је 376.000 активно

Како је истакао, укупан трошак за пољопривреднике тако би био смањен са 133 милиона динара на 19 милиона, а просечно време проласка кроз процедуру с 280 минута на 75.

Преко портала или уз подршку сервисних центара подносили би се и захтеви за субвенције па би се и решење добијала на исти начин, а софтвер би контролисао исправност унетих информација увидом у базе података Катастра, МУП-а, АПР-а, Управе за ветерину и других органа.

Пољопривредна  удружења немају ништа против тога да се регистрација пољопривредних газдинстава поједностави, али сматрају да, пре него што се администрација упрости, НАЛЕД треба да пољопривредницима обезбеди едукацију како да отворе налог на сајту Управе за аграрна плађања и унесу податке ради регистрације пољопривредних газдинстава.


Без обнове регистрације

На иницијативу НАЛЕД-а, Министарство пољопривреде је укинуло обавезне годишње обнове регистрације, осим у случају промене података, која је носила трошак од готово 750 милиона динара.

У регистру пољопривредних произвођача је више од 430.000 газдинстава, од којих је 376.000 активно.


По речима Ненада Манића из Удружења „Банатски паори”, чланови пољопривредних удружења разговарали су на састанцима о софтверском решењу које НАЛЕД препоручује у „Сивој књизи е-аграр”, и том приликом закључили да би поједностављивање администрације могло створити додатне трошкове паорима.

– Око 80 одсто носилаца пољопривредних газдинстава има око 60 година, а од тога бар 40 одсто не зна да попуни образац користећи налог на сајту Управе за аграрна плаћања па ће, када се почне примењивати предлог НАЛЕД-а, уместо да компјутерски обаве пријаву газдинства, пољопривредници листом ићи у књиговодствене агенције тражећи услугу попуњавања образаца и за то књиговођама морати платити – објашњава Ненад Манић. – Зато је потребно пољопривреднике подучити и поједноставити приступ и улаз на сајт Управе за аграрна плаћања да би се регистрација новим начином обавила и ове године.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести