Парцеле паорима и бесплатно

Теренском провером у само неколико општина у Србији утврђено је да се велики број парцела не користи.

Идеја је, кажу у Министарству пољопривреде, да се такво земљиште уступи онима који га могу употребити, то јест да се таква земља пољопривредницима да у бесплатни вишегодишњи закуп.Министар Бранислав Недимовић каже да је урађен попис комплетног земљишта и са сигурношћу може да се каже да је 540.000 хектара у државном власништву.

Теренском провером коришћења државног земљишта у Александровцу, Алексинцу, Беочину и Смедереву утврђено је да се велики број парцела не користи и да су запуштене.Недимовић каже да је циљ да се такво земљиште најпре идентификује, а онда и понуди закупцима на бесплатно коришћење.

– Обрадиво земљиште, пашњаци, атари, све што је напуштено, стављано је у функцију – казао је Недимовић. – Нашли смо око 2.400 хектара који нису у функцији и понудили га ко жели да искрчи. У првих пет година земљиште за крчење добија се бесплатно на коришћење. У наредних 25 година услови су повољнији да би се остварио профит. То, у суштини, радимо у целој Србији где се кренуло у давање у закуп.

Додао је да ко жели то да прихвати, има вишегодишњи закуп, а за нових 2.500 хектара има доста заинтересованих.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести